*Nettavisen* Nyheter.

22. juli-kommisjonens lengste dag

Oslo (NTB): Allerede i grålysningen startet arbeidsdagen for 22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv mandag. Klokken 12 overleverer hun sin rapport til regjeringen.

13.08.12 07:22

Litt over klokken 6 forlot Bech Gjørv villaen på Bygdøy. Før hun møter statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i statsministerboligen, skal hun en tur innom kontoret for å legge siste hånd på verket. Selv går hun dagen i møte med blandede følelser.

- Jeg er veldig spent og litt tynget. Samtidig er vi godt forberedt, sier Bech Gjørv til NTB mandag morgen. Hun skryter av kommisjonen og beskriver et år med intenst samarbeid og godt samarbeid i en gruppe som «drar i lag».

Etter at rapporten er levert, venter en to timer lang pressekonferanse, et utall intervjuer og besøk i flere radio- og TV-studioer før årets kanskje lengste arbeidsdag er over for den erfarne advokaten.

Når rapporten overleveres, markerer det slutten på ett års intenst og nitid arbeid for Bech Gjørv og de ni andre medlemmene i kommisjonen. 13. august i fjor fikk de i oppdrag av regjeringen å undersøke hva som skjedde - og hva som gikk galt - 22. juli og om det kunne vært gjort mer i forkant for å oppdage og hindre Anders Behring Breiviks terrorangrep i Oslo og på Utøya.

- Det har vært et utrolig givende år. Det har vært tungt, men også fint å vite at man jobber med noe som er viktig, sier kommisjonslederen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.