Fredag kveld skrev Nettavisen om at barnemorderen Anders Behring Breivik varsler flere runder i retten for å få bedre soningsvilkår i fengselet.

I sommer ble det kjent at terroristen har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ringe 02060.

Vil ha rettssak i Skien fengsel

Fredag var det et planleggingsmøte der Breiviks advokat argumenterte for at terroristen burde få møte opp i retten til sin egen rettssak, mens regjeringsadvokat Marius Kjelstrup Emberland mener det er tilstrekkelig med videooverføring fra fengselet.

– Vi mener at retten kan settes i fengselet i stedet for i en ordinær rettssal. Dette er noe som har blitt gjort før og det vil således ikke være et unntak eller særordning for ham, mener leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene Lisbeth Røyneland til Nettavisen.

– Det som er viktig for oss er at terroristen får så lite oppmerksomhet som mulig.

Emberland har ikke ønsket å kommentere saken overfor Nettavisen.

Les også: Breivik fra fengselet: – Jeg vil sultestreike til døden

Hadde rettssak i fengsel i 2002

Eksempelet hun sikter til omhandler kosovoalbaneren Princ Dobroshi. I 2000 startet han sin rettslige kamp, etter å ha sittet ett og et halvt år i isolasjon på Ringerike fengsel.

Årsaken var at han, i likhet med terrordømte Breivik, mente at soningsvilkårene var for tøffe. Han fryktet at han den gangen måtte sone resten av dommen på 14 års fengsel i isolasjon. Politiet anså ham både som rømningsfarlig og til fare for både innsatte og ansatte ved fengselet.

Politiet anså Dobroshi som så farlig at rettssaken hans ble holdt i Ringerike fengsel.

– Noen av oss i støttegruppen har diskutert denne muligheten for Breivik. Det er uansett politi og fengselsmyndigheter som avgjør hvor retten skal settes, sier Røyneland.

KOMMENTAR: Han skal føle det som et onde

Under planleggingsmøtet i Oslo tingrett fredag formiddag gjorde Breiviks advokat Øystein Storrvik det klart at han ønsket at hans klient skulle få være til stede i retten. Regjeringsadvokat Marius Kjelstrup Emberland mente det ville være tilstrekkelig med en videooverføring fra fengselet til rettssalen. Saken er berammet i mars neste år.

– Viktig at Breivik får lite oppmerksomhet

Muligheten for å holde rettssaken i fengselet ble ikke diskutert.

– Nei, vel, det visste jeg ikke. Det burde jo være en mulighet, sier Røyneland og fortsetter:

– Det er viktig for oss at han får så lite oppmerksomhet som mulig, derfor ønsker vi at rettssaken skal gå i fengselet. Dersom saken går i Oslo tingrett ved vi av erfaring hvordan det blir med presseoppbudet, det fortjener han ikke. Det er nøyaktig det han vil.

Les også: Slik blir 22. juli-museumet

Røyneland ser ikke frem til den kommende rettssaken og frykter for at det blir alvor av Breiviks varsler om flere rettsrunder.

– Det overrasker meg ikke dersom det blir flere runder i retten. Vi i støttegruppen vil ikke ha så mye med Breivik-saken å gjøre. Samtidig blir vi involvert sterkt. Vi blir berørt av dette.

Hun gjentar kritikken av mediene, som hun også uttalte til Nettavisen i slutten av september:

– Jeg er skuffet over media på grunn av publisiteten sakene om Breivik får. Alle mediene kaster seg på, og det er akkurat den oppmerksomheten ABB vil ha, avslutter Røyneland til Nettavisen.

Breiviks forsvarer Øystein Storrvik har ikke svart på Nettavisens henvendelser.