RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

22 millioner kvinner kan få fyken

Foto: RAMZI HAIDAR (AFP)
Sist oppdatert:
Det var menn som startet finanskrisen på Wall Street, men nå er det kvinnene som lider.

På tampen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars kommer nok en påminnelse om at menn og kvinner er langt fra likestilt i yrkeslivet.

Det var hovedsakelig menn som satt i førersetet da finanskonsernet Lehman Brothers gikk konkurs i midten av september i fjor.

Resultatet var som kjent en dominoeffekt med globale masseoppsigelser og massekonkurser som verden ikke har sett maken til siden 1930-årene.

Kvinner blir kraftig rammet
Den internasjonale arbeiderforeningen ILO har frigjort en ny rapport som viser at kvinner vil bli kraftig rammet av den globale finanskrisen.

Ifølge rapporten står 22 millioner kvinner i fare for å bli avskjediget på verdensbasis i løpet av 2009, melder BBC.

- De sektorene som ble verst rammet i begynnelsen, var finans-, forsikrings-, eiendoms-, anleggs- og industrisektoren som tradisjonelt var dominert av mannlige arbeidere. Men etter hvert som denne krisen har utviklet seg, har den rammet andre sektorer av økonomien som servicebransjer og detaljsalg. Disse bransjene er i mange industriland dominert av kvinner, sier forfatteren av rapporten Jeff Johnson.

Jobber innen serviceyrket, som tradisjonelt har blitt besatt av kvinner, forsvinner nå i takt med at forbruket synker, konkluderer rapporten.

Menn verst rammet i Norge
I Norge er det fortsatt menn som er hardest rammet av finanskrisen.

- Hittil i Norge så har vi først og fremst blitt rammet gjennom en betydelig nedgang i verdensøkonomien og norske eksportbedrifter har opplevd markedssvikt. I tillegg har bygg- og anleggsbransjen, der det er mange typiske mannsdominerte yrker, blitt rammet. Derfor ser vi at den registrerte ledigheten har økt klart kraftigst blant menn. Men etter hvert forventer jeg at dette skal smitte over på yrker der det jobber mange kvinner som i reiselivsnæringer og servicebransjen, sier forskningsleder i Statistisk sentralbyrå (SSB) Roger Bjørnstad til Nettavisen.

Men Bjørnstad understreker at den økte ledigheten vil bli møtt med mottiltak i offentlig sektor. Dette vil dermed begrense faren for ledighet i typiske kvinneyrker som undervisnings-, helse- og omsorgssektoren.

20.000 flere ledige menn
Ifølge tall fra NAV har ledigheten blant menn økt med 85 prosent fra utgangen av februar i fjor til utgangen av februar i år. Det tilsvarer vel 20.000 flere ledige menn.

I samme periode har arbeidsledigheten blant kvinner økt med 30 prosent, noe som utgjør 5440 ledige kvinner.

Men arbeidsledigheten er definitivt størst blant unge menn. Arbeidsledigheten blant menn i alderen mellom 20 og 24 år var på 7,1 prosent av arbeidsstyrken, antall ledige økte med 105 prosent fra året før, mens hos kvinner i samme aldersgruppe er økningen på 37 prosent.

Ledigheten i bygg- og anleggsbransjen har hatt en økning på 157 prosent. Dette tilsvarer nesten 7000 flere ledige. Blant industriarbeidere har arbeidsledigheten økt med 95 prosent, noe som tilsvar nesten 5000 ledige.

Svært sårbare
ILO er spesielt bekymret for kvinner i utviklingsland som arbeider innenfor blant annet landbruk og tjeneryrket.

Disse kvinnene har ikke noe sosialt sikkerhetsnettverk og er svært sårbare for den økonomiske nedturen.

ILO anslår at 51 millioner mennesker vil miste jobben i løpet av året hvor av 22 millioner er kvinner.

Organisasjonen oppfordrer nå regjeringer til å forsikre om at diverse stimulipakker tilrettelegger for lik lønn for likt arbeid, samt sosiale beskyttelsestiltak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere