Gå til sidens hovedinnhold

22 skutt første jaktdag

Stor fangst for de 12.000 påmeldte jegerene.

Lørdag startet den første svenske ulvejakten på 45 år. Hele 22 ulver ble skutt allerede første dag, og Riksdagen har gitt de 12.000 påmeldte jegerne lisens til å skyte ytterligere 5 ulv. Det skriver Aftonbladet.

Ni ulver er blitt skutt i Värmland, ni i Dalarna, to i Örebro, én i Västra Götaland og én i Gävleborg.

Årsaken til at Riksdagen har startet ulvejakten, er at de har vedtatt at det ikke skal være mer enn 210 ulver i Sverige, og at den svenske ulven er truet av innavl.

Jakten stoppet i Dalarna
Ikke alle ulvene som er skutt, er bekreftet døde. I Dalarna er åtte ulver bekreftet drept. Det er meldt om flere skudd, men man vet foreløpig ikke om flere dyr har blitt felt. Derfor er jakten blitt stoppet i Dalarna.

- Til slutt kan det innebære at flere ulver er blitt drept enn det som er tillatt, sier miljøverndirektør i Dalarna, Stig Åke Svensson til Aftonbladet.

Kritiseres av WWF
Nå kritiseres svenskenes ulvejakt av World Wildlife Fund (WWF).

WWF mener at beslutningen om ulvejakten ikke er vitenskapelig forankret, og at ulvestammen blir truet dersom den synker. Nå har WWF kontaktet EU for å forsøke å stoppe jakten.

- Sammen med Naturskyddsföreningen (det svenske naturvernforbundet, journ.anm.) og Rovdjursföreningen har WWF begjært å få treffe EU-kommisjonæren for å gi vårt syn på den svenske ulvejakten, sier naturvernsjef Peter Westman i WWF i en pressemelding.

Risiko for overskyting
Den svenske Rovdyrforeningen er bekymret for ulvejakten, og er redd for at for mange ulv vil bli skutt.

- Risikoen er stor for at man skyter betydelig fler enn kvoten. Det er veldig mange registrerte jegere, sier lederen av den svenske Rovdyrforeningen, Krister Persson til Aftonbladet.

Ifølge Rovdyrforeningen finnes det ikke flere enn mellom 185 og 219 ulver, og de påpeker at årets valpekull også vil dø om foreldrene skytes.

Jakten startet 2. januar og vil vare fram til15. februar.

Kommentarer til denne saken