2,3 millioner nye norske ord

Men bare et fåtall av disse er kvalifiserte til oppføring i ordboka.

28.09.11 12:25

At journalister er kreative språkbrukere, er Norsk Aviskorpus sitt materiale et synlig bevis på.

Siden 1998 er det registrert hele 2,3 millioner nye norske ord – og det bare fra et utvalg nettaviser.

Hver eneste dag dukker det i snitt opp mellom 1000 og 1500 nye ord. Ord som er dukket opp denne helgen er for eksempel «preferanselapp», «listeløsning», «grisepistol», « tidsfella» og «spinsene». Sistnevnte ord ble brukt i en rekke aviser da en norsk student vant over 92 millioner kroner i nettspill.

Siler ut ord
Norsk Aviskorpus i Bergen har utviklet et system som automatisk laster tekster fra 24 nettaviser. Alle ordene i tekstene settes så opp mot allerede eksisterende ord, for deretter å sorteres ut. Eksisterende ord blir forkastet, og nye ord og ordsammensetninger blir lagt til i databasen.

Foto: Nhh

- Enhver ordform som ikke forekommer i denne eksisterende ordlisten vil da bli betraktet som et nyord i teknisk forstand, sier språkforsker ved Handelshøyskolen i Bergen og prosjektleder Gisle Andersen til Nettavisen.

Se ord som er aktuelle for ordboka i bunnen av saken!

- Når det gjelder nyord tok vi utgangspunkt i en veldig lang ordliste som vi hadde tilgjengelig i 1998 da dette ble satt i gang. Lista inneholder millioner av ordformer, forteller Andersen.

Mye skrivefeil
Men språkforskeren påpeker at mange av nyordene ikke er reelle nye ord.

- En stor del er også skrivefeil som ikke er forekommet før, sier han.

Aviskorpusets enorme nyordsbank vil hovedsakelig bli brukt til norsk språkforskning, men også som grunnlag for en kommende nyordsbok.

- DB og VG mest kreative
- Hvilke medier er mest kreative i bruken av nye ord?

- Jeg har ikke dekning for å si at noen er bedre enn andre, men jeg har et inntrykk av at både VG og Dagbladet er veldig kreative. Egentlig er alle de store riksavisene er langt framme når det gjelder dette.

Språkforskeren mener Dagbladet og VG er spesielt kreative fordi avisene ofte bruker såkalte «språklige blikkfang» som virkemidler, spesielt på forsidene.

- Det er veldig ofte at det er slik at nyord forekommer i overskrifter. Det er fordi det liksom blir noe nytt og spennende, forklarer språkforsker Andersen.

«Adrenalinsk», «bærekraftbarometer», «elbil», «fedrekvote», «rosablogger» og «velferdsfelle» er blant Andersens nyregistrerte ordfavoritter. De som er gode på språk klarer også å leke med det.

- Lov til å leke seg
Sjefredaktør i Dagbladet, Lars Helle er glad for at avisen er blitt lagt merke til, og sier avisen setter pris på journalister som leker med språket.

- Det overrasker meg ikke, men jeg er egentlig glad for det, for vi prøver å ha folk som kan språk - og de som er gode på språk klarer også å leke med det. Og i Dagbladet er det lov å leke med språket, sier Lars Helle til Nettavisen.

Helle mener journalistene som er gode med språk, også ofte er de som kommer opp med nye ord.

- Det er ikke alltid det fungerer, men av og til gjør det det, og da er det bra at vi kan sette språklig dagsorden, sier Helle.

Nyordsbok rundt hjørnet
I Oslo sitter Boye Wangensteen. Han er amanuensis hos Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo og redaktør for den kommende boka «Nyord i norsk 1975-2005». Boken er bestilt av Språkrådet, og er ventet i trykken rundt nyåret.

- Boken vil ta for seg nyord i norsk i en periode på 30 år, og vil inneholde rundt 10.000 nye norske ord, forteller Wangensteen.

For inntil et par år siden har universitetet fått hjelp av fritidsforskere rundt omkring i landet som fikk avisabonnement i bytte mot at de innrapporterte nye ord. Nå bruker de aviskorpusets orddatabase som grunnlag for å ferdigstille boken.

Boken vil vise fram det tidsriktige språket - mange av ordene finnes ikke i den offisielle rettskrivningen. Dette er språkbrukernes verk.

Kriterier for ordlisteoppføring
Språkforsker Gisle Andersen i Bergen utarbeider lister over nyord og sender disse videre til ordbokredaktør Boye Wangensteen, som igjen bestemmer hvilke nyord som får plass i ordboka. Blant de 2.8 millioner ordene som er registrert, er det bare et fåtall som slipper gjennom til listeplass.

- Ordene som blir lagt inn i ordboka må ha en viss varighet i språket, ordene må brukes over et visst antall ganger gjennom lengre perioder. Vi tar ikke med språklige døgnfluer – ord som skapes til én bestemt artikkel, sier Gisle Andersen.

Ordene som blir lagt inn i ordboka må ha en viss varighet i språket. Vi tar ikke med språklige døgnfluer.

For å sile ut døgnfluene, har teknikerne hos Norsk Aviskorpus utviklet en metode som leter opp ordene som blir mye brukt over tid, og ordene som stadig oftere bli brukt – ord med en økende bruksfrekvens, som språkforsker Andersen forklarer det.

- Men det er ikke bare frekvens det handler om. Ordet må også ha en betydning som er leksikalisert - at selve sammensetningen betyr noe annet enn summen av enkeltleddene. Det er for eksempel ikke noen poeng å ha et nyord som «aprildagene», sier han.

«Gamle» ord i ny bok
Den kommende nyordsboka, som Språkrådet har bestilt, tar altså for seg nyord i perioden mellom 1975-2005. Mange ord har kommet til siden 2005, spesielt med tanke på den teknologiske utviklingen. Ordbokredaktør Boye Wangensteen sier vi må vente nye tretti år for å se de aller nyeste ordene oppført i en bok.

- Nå ble det bestemt at den nye skal ta for seg en trettiårsperiode, slik som den forrige boka, som kom ut i 1982, tok for seg perioden 1945-1975. Ordene som er kommet til etter 2005 vil i så fall komme i neste utgave om tretti år, sier Wangensteen.

Foto: Scanpix

Språkråd-direktør Arnfinn Muruvik Vonen innser problematikken, men sier samtidig at han ønsker en egen publikasjon for ordene som ikke kommer med i den nye boken.

- Det hadde selvfølgelig vært bra for dokumentasjonen av norsk språk om vi hadde hatt en bredere og mer systematisk og hyppigere publikasjon av nye ord, sier Muruvik Vonen.

ORD SOM ER AKTUELLE FOR ORDBOKA:

Velferdsfelle - Rosablogger - Papirløs - Adrenalinsk - Bærekraftbarometer - Småsuv - Mikroblogging - Gjeldsrullering - Poke - Pappaperm - Fedrekvote - Elbil - Basehopper - Beltestrammer - Betalingsterminal - Bloddopet - Blodtestet - Bokbad - Briefet - Fistet - Flytoget - Dataserver - Dyssosial - Hacker - Groupie - Guard - Foodprosessor - Galleristen - Halalkjøtt - Harryfaktor - Helseregioner - Innsideposisjon - Innsynsloven - Iøyenfallende - Kvalikkamper - Lagbygging - Listening - Much - Nettsalg - Nettsvindel - Once - Oppmot - Oversolgt Plommetomater - Pratekanaler - Promotering

KILDE: Språkforsker Gisle Andersen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.