Gå til sidens hovedinnhold

- 24 drept i Egypt

24 drept og flere hundre skadd siden lørdag.

Protestene på Tahrir-plassen i Kairo fortsetter på tredje dag mandag.

1700 mennesker har blitt skadd og 20 drept i sammenstøt med egyptiske sikkerhetsstyrker siden lørdag, sier en talsmann for det egyptiske helsedepartementet mandag, melder CNN.

En annen offisiell tjenestemann hevder imidlertid at 24 mennesker har mistet livet de siste tre dagene, melder nyhetsbyrået AP. Nyhetsbyrået meldte først 35 døde, men har i ettertid korrigert tallet til 24.

- Norge tar avstand
Norske myndigheter reagerer på volden mot demonstranter i Egypt

- Norge tar avstand fra egyptiske sikkerhetsstyrkers håndtering av de seneste dagenes folkelige protester, og beklager på det sterkeste det høye antallet drepte og sårede demonstranter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Demonstrantene krever snarlig overgang til demokrati og mindre innblanding i den politiske prosessen fra de militære overgangsmyndighetenes side.

- Egypt er i en svært krevende fase i sin historie, og jeg forventer at myndighetene er seg sitt ansvar bevisst. Lov og orden må opprettholdes samtidig som menneskerettighetene respekteres. Overdreven voldsbruk bidrar ikke til demokratisk utvikling og vanskeliggjør de nødvendige forberedelsene til valgene i Egypt, understreker Støre.

Støre oppfordrer de militære myndighetene til å lytte til det egyptiske folkets krav om reell demokratisering.

- Et demokratisk Egypt vil tjene som eksempel for hele den arabiske verden, og derfor er det nært forestående parlamentsvalget av historisk betydning, sier utenriksministeren.

Gummikuler og tåregass
Egyptiske sikkerhetsstyrker iverksatte en omfattende offensiv lørdag for å jage bort demonstrantene fra Tahrir-plassen. Noen demonstranter skal ha kastet steiner og bensinbomber på politistyrkene, som besvarte med gummikuler og tåregass.

Mandag er det fortsatt flere tusen demonstranter på plassen, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge BBC skal partene ha blitt enige om en våpenhvile, og at demonstrantene skal få lov til å fortsette protestene på Tahrir-plassen. Men politiet har likevel gått til angrep med tåregass mot demonstrasjonene mandag.

I løpet av søndag ble elleve mennesker drept da sikkerhetspolitiet slo til mot demonstrantene. Sikkerhetspolitiet begynte å brenne demonstrantenes telt og skjøt på dem med gummikuler. Det har også oppstått demonstrasjoner i andre egyptiske byer.

Krever presidentvalg
Demonstrasjonen er den mest omfattende siden opprøret ble avsluttet i februar måned, som endte med president Hosni Mubaraks avgang.

Demonstrantene frykter at overgangsregjeringen, som er et militærråd med ansvar for å avholde frie valg, vil forsøke å holde på makten.

Militærrådet har kunngjort at det vil bli avholdt et nytt presidentvalg først i slutten av 2012 eller i begynnelsen av 2013.

Men demonstrantene krever at presidentvalget skal avholdes like etter valget av en ny nasjonalforsamling, som starter neste uke og avsluttes om tre måneder. Egypt skal etter planen først stemme over representanter i Underhuset og deretter velge representanter i Overhuset.

Reklame

Nå hamstrer norske menn sexleketøy til seg selv

Kommentarer til denne saken