*Nettavisen* Nyheter.

24 mill. menn kan forbli single

Foto: PHILIPPE LOPEZ (AFP)

Ettbarnspolitikken har ført til uante konsekvenser.

11.01.10 12:23

Mer enn 24 millioner kinesiske menn kan innen 2020 ende i en situasjon hvor de ikke er i stand til å finne en livsledsager, opplyser Det kinesiske akademiet for samfunnsfag.

Kjønnsbalansen blant nyfødte i Kina er én av de største demografiske utfordringene i landet med en befolkning på 1,3 milliarder mennesker.

Det skyldes Kinas strenge ettbarnspolitikk, hvor det har vokst fram en trend med å abortere dersom en får jentebarn.

Guttebarn foretrekkes
Det kinesiske akademiet for samfunnsfag mener denne typen aborter er svært utbredt

Det skyldes tradisjonen med at guttebarn foretrekkes i et samfunn hvor foreldre må stole på at sønnen forsørger dem i alderdommen.

Dette gjelder spesielt i landlige områder, og praksisen med å abortere jentebarn har eksplodert etter at ultralyd ble introdusert i områdene, noe som gjør det mulig å slå fast kjønnet på et tidlig stadium i graviditeten.

Ifølge nye studier blir 119 gutter født per 100 jentebarn, melder BBC. I noen provinser er tallet så høyt som 130 guttebarn.

Forblir single
Forsker Wang Guangzhou mener denne utviklingen vil føre til at menn i fattige deler av Kina risikerer å forbli single resten av livet.

- Sjansen for å bli gift er lav for menn over 40 år som bor på landet. De vil være mer avhengig av sosialtrygd etter hvert som de blir eldre, og har færre familiemedlemmer som kan hjelpe dem, sier han til Global Times.

Dette har også ført til et økende problem med menneskehandel og prostitusjon i Kina.

Hensikten med ettbarnspolitikken, som ble innført i 1979, var å hindre en befolkningseksplosjon i verdens mest folkerike land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.