RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

25-åring pågrepet for å planlegge nyttårsangrep i USA


Minst 6000 politibetjenter inntar New York nyttårsaften.
Minst 6000 politibetjenter inntar New York nyttårsaften. Foto: Eduardo Munoz Alvarez (Afp)
Sist oppdatert:
En 25-åring er pågrepet av politiet i staten New York mistenkt for støtte til ekstremistgruppen IS og for å planlegge et angrep der restaurantgjester skulle drepes nyttårsaften.

Restauranten som skulle angripes ligger i byen Rochester, nordvest i staten New York, opplyser justisdepartementet.

– FBI pågrep mannen som skal ha hatt til hensikt å drepe sivile nyttårsaften. FBI er bekymret over at folk i utlandet bruker internett til å oppfordre mennesker i USA til å gjennomføre voldshandlinger der de bor, sier Adam S. Cohen i det føderale politiet FBI, ifølge en pressemelding fra justisdepartementet.

25-åringen som er pågrepet identifiseres som Emanuel L. Lutchman. Han er siktet for å ha forsøkt å bistå IS med støtte. I tillegg er han siktet for å planlegge et angrep nyttårsaften der også sivile skulle drepes, på oppdrag for IS.

NBC News melder at 25-åringen er tidligere straffet og at han har en sykdomshistorie knyttet til psykiske problemer.

Ifølge siktelsen skal han ha blitt oppfordret av IS-forbindelser til å gjennomføre angrepet for å bevise sin lojalitet til ekstremistene. 27. desember leverte han fra seg et opptak der han sverger troskap til gruppa og dens leder Abu Bakr al-Baghdadi. Mannen skal ha uttrykt ønske om å forlate USA og reise til Midtøsten.

Ifølge siktelsen skal 25-åringen ha drøftet om det var best å bruke en trykkoker som bombe eller kniv i angrepet.

– Det er min plan, det er det eneste jeg tenker på. Jeg er veldig innstilt på dette og det faktum at jeg skal gjøre dette, skal han ha sagt til en politispaner som har utgitt seg for å være IS-medlem

Les også: Seks pågrepet for terrorplaner på nyttårsaften i Brussel

Avlyser nyttårsfeiring

Både i Brussel og Paris ble den offisielle nyttårsfeiringen med fyrverkeri avlyst. Samtidig ble politi og soldater satt inn for å ivareta sikkerheten. De samme skjedde i Tyrkias hovedstad Ankara, der politiet gjennomførte flere pågripelser de siste dagene før nyttårsaften av frykt for angrep.

– Det er bedre å ikke ta noen sjanser, sa Brussels ordfører Yvan Mayeur da han gjorde det kjent onsdag at fyrverkeriet og den offisielle utendørsmarkeringen avlyses.

Symboltunge steder

To personer, identifisert som Said S. og Mohammed K., som ble pågrepet tirsdag, er siktet for terrorrelaterte lovbrudd. I tillegg ble ytterligere seks personer arrestert nyttårsaften og tatt inn til avhør, mistenkt for å ha planlagt angrep senere på kvelden mot symbolske steder under feiringen i Brussel.

De seks ble pågrepet torsdag i forbindelse med husransakelser i Brussel, og senere på dagen blir det fattet beslutning om de skal varetektsfengsles, opplyser påtalemyndigheten.

Ifølge den belgiske kringkasteren RTBF skal polititjenestemenn ha vært målet for det planlagte angrepet, og avisen Het Nieuwsblad meldte tirsdag at sikkerheten er trappet opp ved politistasjonene i Brussel.

Paris-terror

Samtidig som Brussel justerte opp sikkerhetstiltakene i byen, pågrep Belgisk politi en tiende person i forbindelse med etterforskningen av Paris-angrepene.

Den pågrepne er en 22 år gammel mann som kun omtales som Ayoub B. Han ble pågrepet i en bolig i Brussel onsdag, opplyser påtalemyndigheten torsdag formiddag.

22-åringen er siktet for drap og for deltakelse i en terrororganisasjon, opplyser politiet.

Han er den tiende personen som er pågrepet i Belgia i forbindelse med Paris-angrepene 13. november, der 130 mennesker ble drept.

Belgisk politi opplyser at det ikke er noen forbindelse mellom siktelsene for angrep nyttårsaften og pågripelsene etter Paris-terroren.

Moskva avlyser

Sikkerheten er ekstra ivaretatt mange steder rundt om i verden før nyttårsfeiringen.

Russland har avlyst den tradisjonelle markeringen på den Røde plass i hovedstaden Moskva.

I New York meldes det om ytterligere skjerping av sikkerheten før nedtellingen mot midnatt starter på Times Square på Manhattan. Flere tusen politifolk er satt i beredskap.

Også i Tysklands hovedstad Berlin gjennomføres årets feiring som planlag, men i tillegg til økt tilstedeværelse av sikkerhetsfolk, er det en rekke restriksjoner der publikum blant annet ikke får ta med seg store bager og sekker inn i menneskemengden.

Frankrike, som valgte å avlyse markeringen i hovedstaden, melder likevel at over 100.000 politifolk er på jobb nyttårsaften.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere