Gå til sidens hovedinnhold

25 nigerianere kastet ut av Norge

Det får Nettavisen bekreftet.

Torsdag kveld ble banebrytende for Politiets utlendingsenhet (PU).

- Vi kan bekrefte at 25 nigerianere uten lovlig opphold i Norge ble returnert til Nigeria i dag tidlig. Flyet gikk torsdag kveld, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad ved Politiets utlendingsenhet (PU) til Nettavisen.

- Hvordan skjedde returen?

- De ble returnert med et fly som var chartret av EUs yttergrensebyrå Frontex. Norge ved PU var vertsnasjon for denne Frontex-charteren – en tillitserklæring for Norge som er assosiert medlem i Frontex gjennom vårt Schengen-medlemskap, sier Hafstad.

For første gang var Norge «leading nation» for en charter i regi av EUs yttergrensebyrå Frontex med personer som skulle returneres fra Norge. Hensikten var å returnere nigerianere uten lovlig opphold i Europa.

- Veldig fornøyd
- Vi er veldig fornøyd med samarbeidet med politidistriktene som har pågrepet disse personene og bistod med mannskap under returen, sier PU-sjef Ole Johan Heir.

- Dette er en stor operasjon å koordinere, og vi er også meget fornøyd med samarbeidet med nigerianske myndigheter, legger han til.

Leading nation for Frontex
- Som leading nation hadde vi ansvaret for sikkerhet på charteren, noe som våre ansatte ivaretok på en forbilledlig måte, sier Heir.

PU hadde også hatt ansvaret for all logistikk og bestilling av fly. Sverige, Tyskland, Spania og Bulgaria deltok på charteren rundt 50 personer uten lovlig opphold i Europa.

- Vi har fått mye ros for gjennomføringen fra Frontex og er gjerne leading nation i fremtiden, sier Heir.

Lønnsomt med Frontex-charter
Aldri før har Norge returnert så mange med en Frontex-charter til Nigeria. Som vertsnasjon har man krav på halvparten av plassene.

Alle land som deltar på Frontex-charter får refundert opp mot 100 prosent av kostnadene fra Frontex, lønnskostnadene holdt utenom.

  • I 2011 deltok Norge på 22 charterfly i regi av Frontex, 13 av disse gikk til Nigeria.
  • I 2012 deltok Norge på 10 charterfly i regi av Frontex, hvorav syv gikk til Nigeria

- Motivasjonssamtale med hver eneste
- Når det gjelder å jobbe forebyggende og med respekt for mennesket som skal uttransporteres er Norge et foregangsland, noe vi er veldig stolte av, sier Heir - og fortsetter:

- Vi har hatt motivasjonssamtale med hver eneste som skal uttransporteres. Målet er at alle skal forstå at de skal hjem og at det er derfor bedre å bruke kreftene på å planlegge hjemreisen, veksle penger, hente bagasje enn å motsette seg returen. Forhåpentligvis ble flere møtt av familien sin når de ankom Nigeria.

- For oss er det viktigste å ivareta sikkerheten samtidig som hver uttransport skal foregå på en skånsom og human måte. Vårt fokus på dette har ført til at Frontex har brukt ansatte i PU til å utarbeide regelverk og være instruktører for Frontex-mannskap, avslutter Ole Johan Heir.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk

Kommentarer til denne saken