RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

250 savnet etter nytt snøskred i Nepal

SNØRAS: Jordskjelvet har utløst flere snøras i opunt Everest. Lørdag omkom 18 personer i campbase. Nå er 250 mennekser savnet etter et nytt snøras .
SNØRAS: Jordskjelvet har utløst flere snøras i opunt Everest. Lørdag omkom 18 personer i campbase. Nå er 250 mennekser savnet etter et nytt snøras . (Scanpix)
Sist oppdatert:
Populært område for fotturister.

Om lag 250 personer er savnet etter et snøskred i et populært område for fotturister nord for Katmandu, opplyser lokale myndigheter.

LES også: Norge øker støtten til Nepal med 100 millioner

Skredet gikk i Rasuwa-distriktet 120 kilometer nord for Nepals hovedstad og traff en landsby, opplyser guvernør Uddhav Bhattarai tirsdag. Han kan ikke utelukke at utenlandske turister er blant de savnede.

Det er foreløpig uklart når skredet gikk. Det kraftige jordskjelvet lørdag og de mange etterskjelvene som har kommet etter det, har utløst mange snøskred i fjellene.

– Dette området er populært blant turister. Vi prøver å redde dem, men dårlig vær og mye regn gjør redningsarbeidet vanskelig, sier Bhattarai.

LES også: - Han var magisk, en moderne Supermann
OG her: Frykter 10.000 har omkommet i jordskjelvet i Nepal

Vanskelig
Hjelpeorganisasjoner og nepalske myndigheter melder tirsdag  at det er svært vanskelig å få hjelpen frem.

Et feltsykehus med leger, sykepleiere og jordmødre flys de neste dagene fra Norge til jordskjelvrammede Nepal. Røde Kors håper det vil være i drift fra helgen av, tross store logistikkproblemer.

LES her: UD mangler fortsatt kontakt med fem norske i Nepal

De siste dagene er det kommet rapporter om at nødhjelp og redningsarbeidere ikke får slippe inn i landet fordi den internasjonale flyplassen i Katmandu er sprengt. Flyplassen kan bare håndtere åtte fly av gangen, og de største transportflyene kan ikke lande der. Derfor må utstyret til feltsykehuset sendes med to mindre fly.

– Det er en stor utfordring for oss, medgir nødhjelpskoordinator Thomas Lahnhtaler i Norges Røde Kors. Han har imidlertid godt håp om at sykehuset vil komme fram. De første av de 35 Røde Kors-delegatene, blant dem en logistikk-ekspert, er alt på plass.

– Vi er i forhandlinger om tillatelse til å lande og regner med at det første flyet er på plass torsdag, sier Lahntaler til NTB.

Det er mange indere og andre utlendinger som ønsker å forlate det jordskjelvrammede Nepal så raskt som mulig. Den internasjonale flyplassen i Katmandu er overfylt av folk som venter på å komme seg med et fly.

Fulle lagre
Problemet for nødhjelpsforsendelsene er ikke først og fremst kapasiteten til å ta imot fly. Ei heller at kommersielle passasjerfly tar opp plass på bekostning av hjelpesendingene, ifølge ham.

– Lagrene på flyplassen er fulle. De mangler lastebiler til å frakte ut utstyrer og tilstanden på veiene er dårlige, forklare han.

Dermed hoper nødhjelpsutstyr og andre varer seg opp på flyplassen. Flyplassmyndighetene prioriterer passasjerfly innimellom transportflyene, ifølge nødhjelpskoordinatoren.

– De håndterer dette som best de kan. Det er heldig at flyplassen i det hele tatt er åpen, sier han, og legger også til at etterskjelv har gjort at flytårnet til tider må stå tomt.

Ut av Katmandu?
Håpet er å plassere feltsykehuset utenfor hovedstaden Katmandu, der mye hjelpearbeid alt er i gang. Men det er avhengig av kjørbare veier eller en lokal flystripe. Mye henger derfor fortsatt i lufta, idet delegaten er samlet i hjelpeorganisasjonens hovedkvarter i Oslo før avreise. En pulje reiser av gårde tirsdag kveld, en ny gjeng onsdag morgen. Det deles ut tørrmat, vannflasker og malariatabletter.

– Dette er heltene, de har sluppet alt de har i hendene for hjelpe til, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Anette Schamburg Huitfeldt står med et par jordmorstetoskop i hånden og ser oppgitt ned på den stappfulle bagen sin. Hun har allerede kastet ut noen av klærne sine for å få plass til alt.

– Det medisinske utstyret kommer først senere, så jeg har med meg litt av mitt eget, sier jordmoren, som gjerne vil være klar til å ta imot babyer fra første øyeblikk.

DØDE: Suresh (16) ser på hvordan en prest forbereder begravelsen av hans yngre bror Umesh (13) ved Pashupatinath-tempelet. Gutten er en av mange tusen som mistet livet under skjelvet lørdag.

Kan bli tøft
Teamleder Olaf Røsset forteller at teltene kommer først, mens utstyret først kommer til helgen. Om logistikken holder. Det kan skape frustrasjon blant syke eller skadde nepalere at de ikke får hjelp med en gang, påpeker han, og nevner det som en av utfordringene de kan møte.

Den erfarne nødhjelpsarbeideren har blant annet erfaring fra hjelpearbeidet etter jordskjelvkatastrofen i Bam i Iran i 2003. Han tror dessuten bakgrunnen som psykiatrisk sykepleier kan være nyttig.

– Her er det mange dyktige folk som godt klarer arbeidet, men det trengs en person som kan være en buffer og som kan ta unna det som kan bli tøft for mange. Vi vet så lite om hva som venter oss, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere