2.500 utenlandske narkoselgere tatt på fire år i Oslo

Foto: (Nettavisen)

27.01.14 08:08

Siden april 2009 har politiet pågrepet over 2.500 utenlandske statsborgere for narkotikasalg i Oslo. Halvparten av dem som ble tatt i fjor, hadde fått avslag på asylsøknad eller ventet fortsatt på svar.

Målet med de mange pågripelsene har vært å forhindre at asylinstituttet utnyttes av personer som ikke har behov for beskyttelse. I tillegg ønsker politiet å begrense narkotikasalget, skriver Aftenposten.

I et brev til justisminister Anders Anundsen (Frp) oppsummerer Utlendingsdirektoratet (UDI), Oslo politidistrikt og Politiets utlendingsenhet (PU) resultatene. Nøyaktig 2.539 utenlandske borgere ble pågrepet for narkotikasalg mellom april 2009 og 1. desember 2013. Rapporten forteller ikke hvor stor andel disse utgjør av alle tilsvarende pågripelser i samme periode.

Det kommer imidlertid fram at antall pågrepne personer økte med over 15 prosent i fjor. Tallet på pågripelser i fjor var høyere enn antall pågrepne personer, fordi 80 personer ble pågrepet mer enn én gang.

Over 70 prosent av narkoselgerne som ble pågrepet i fjor, ble aldri fengslet. Årsaken er at de sørget for å ha på seg så lite narkotika at de ikke risikerte mer enn et forelegg.

52 prosent av dem som ble tatt i fjor, er nå sendt ut av landet.

Rekordmange utvist i fjor
Tall fra Utlendingsdirektoratet viser at 1.240 flere personer ble utvist fra Norge i fjor enn året før. Nesten halvparten hadde brutt norsk lov.

I fjor ble 5.198 personer utvist fra Norge, melder NRK. Nesten halvparten ble kastet ut fordi de hadde brutt norsk lov.

- Det er det høyeste tallet vi har hatt noen gang. Det har vært sterkest økning knyttet til brudd på straffebestemmelser i Norge, altså kriminalitet, sier direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Til sammenligning ble 3.958 personer utvist i 2012, mens 3.142 personer måtte forlate landet i 2011. UDI-direktøren forklarer det høye tallet i fjor med en bevisst satsing på å bruke utvisning og innreiseforbud som virkemiddel for å forebygge kriminalitet. UDI har sammen med Politidirektoratet arbeidet aktivt opp mot landets politidistrikter for å øke kompetansen knyttet til utvisning med innreiseforbud.

Hvilke nasjonaliteter de utviste har, henger sammen med hvilke folkegrupper Norge får flest av inn i landet. Nigerianere topper listen med flest utviste, men også afghanere, rumenere og polakker ligger ifølge UDI-direktøren høyt oppe på lista. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.