RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

25.000 soldater til Norge i 2018

TIL NORGE: I 2018 ventes det rundt 25.000 soldater til Norge i forbindelse med at NATO skal ha storøvelse. Dettebildet er fra en tidligere militærøvelse. FOTO: Scanpix
TIL NORGE: I 2018 ventes det rundt 25.000 soldater til Norge i forbindelse med at NATO skal ha storøvelse. Dettebildet er fra en tidligere militærøvelse. FOTO: Scanpix
Sist oppdatert:
Stor NATO-øvelse lagt til Norge.

Russland får tusenvis av NATO-soldater i sitt nabolag når Norge skal være vertskap for alliansens storøvelse i 2018.

Det blir storinnrykk fra NATO i Norge om tre år.

Forsvarsalliansen takker ja til tilbudet fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) om å arrangere en såkalte høyprofiløvelse, og dermed kommer tusenvis av alliansens soldater, skip og fly til Norge i 2018.

Norge tilbød seg som vertskap i februar i fjor, og Søreide og NATO-sjef Jens Stoltenberg kunngjorde avgjørelsen i Brussel onsdag kveld.

NORSK MØTE: Forvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) (t.v) møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel onsdag ettermiddag. Foto: Scanpix

Vise muskler
– Vi satser på et øvingsscenario der vi fokuserer på å demonstrere avskrekking og forsvar av allianseområdet, sier Søreide om treningen, som med norsk vertskap vil finne sted i Russlands nabolag.

NATO har som mål å øve mer de neste årene for å holde samarbeidet og erfaringene fra en langvarig operasjon i Afghanistan ved like. Alliansen ønsker også å vise muskler i en ny og krevende sikkerhetssituasjon i Europa og planlegger storøvelser hvert tredje år.

Spania, Portugal og Italia holder en lignende øvelse i år. Der deltar anslagsvis 25.000 soldater, og ifølge forsvarsministeren er det naturlig å se for seg en lignende deltakelse i Norge.

Flere områder
– Vi ønsker geografisk balanse for gjennomføring av slike øvelser, og det er derfor både i Norges og NATOs interesse at øvelsen i 2018 blir gjennomført i den nordlige delen av NATOs område, sier Søreide.

– Hoveddelen av øvelsen tar utgangspunkt i Norge, men flere områder i NATOs nordregion vil bli involvert, sier hun.

Søreide påpeker at Norge har lang tradisjon for å være vertskap for omfattende militærøvelser, og hun ønsker å tiltrekke mer allierte mannskap til trening i Norge også i fremtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere