*Nettavisen* Nyheter.

26 har meldt seg ut av kirken til støtte for Gelius - nå tilbys han jobben likevel

Foto: Scanpix/Nordlys

Kirkelig fellesråd i Ibestad omgår bispedømmet, og har tilbudt Einar Gelius prestejobben.

29.01.14 08:56

Kirkelig fellesråd i Ibestad har enstemmig gått inn for å tilby Einar Gelius et seks måneder langt vikariat som menighetsprest, og overkjører dermed bispedømmerådet, skriver Nordlys.

Det vil si at stillingen finansieres gjennom privatepenger, men ifølge kirkeverge Frank Steinsvik i Ibestad, vil han få samme betingelser som om han skulle ha blitt ansatt i staten gjennom bispedømmerådet.

- Vi har allerede omrokert på budsjettet og har pengene på plass til det første halvåret. På sikt ser vi det som en mulighet å starte en givertjeneste for fortsatt finansiering av stillingen, sier Steinsvik.

Så lenge menigheter har nok penger kan de ansette prester uten å måtte forholde seg til bispedømmeråd. Vilkåret er at den som ansettes er ordinert som prest.

Les: Gelius får ikke prestejobben

Positiv, men har ikke takket ja
Det var tidlig tirsdag beskjeden kom om at Nord-Hålogaland bispedømmeråd hadde bestemt seg for å lyse stillingen ut på nytt og ikke gi Gelius jobben.

Før beskjeden om at Gelius får tilbud om stillingen likevel, var det mange som reagerte på avslaget med å melde seg ut av kirken.

- Før jeg gikk for dagen var det 25-26 stykker som hadde meldt seg ut hos oss. Jeg har også fått tilbakemeldinger fra kollegaer i bispedømmet om at flere også der har meldt seg ut av kirken. Det er mildt sagt store tall. I hele fjor hadde jeg tre utmeldinger og nå er det nesten tretti på en dag. Vi er bare 1400 innbyggere her tross alt, sier Steinsvik som synes situasjonen er lei:

- Det er direkte sårt når folk i 60-70-årene som har stått i kirken hele livet sitt melder seg ut. Dette er ressurspersoner for kirken som bidrar med dugnads- og frivillighets. Det engasjementet denne saken har skapt er helt unik og noe vi bør sette stor pris på, derfor er det ekstra trist at det for så mange har blitt snudd til avmakt og forbitrelse.

Flere har meldt seg ut
På gårdskveldens møte var fellesrådet i kontakt med Gelius som har bedt om å få noen dager til å tenke seg om.

- Han har ikke takket ja til tilbudet vårt, men var positiv og vil vurdere det. Vi har invitert han på besøk hit neste helg (8.-9. februar) siden han aldri har vært her, slik at han får se hva slags folk det er som har stelt i stand dette rabalderet. Vi vil at han skal få møte folket her og forhåpentligvis får vi også til en gudstjeneste, sier Steinsvik.

Les flere saker i Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.