Oslo Universitetssykehus opplyser til Nettavisen fredag at de har 26 pasienter liggende inne med RS-virus.

- Barn med RS-virus er en utfordring nå. Denne epidemien kom tidligere i sesongen enn normalt og øker også raskere enn tidligere år, sier medisinsk fagdirektør Hilde Myhren ved OUS.

Hun sier det så langt ikke har fått konsekvenser i form av å utsette annen planlagt aktivitet.

- Vi følger situasjonen tett og vurderer om det er nødvendig å utsette aktivitet for neste uke, sier hun i et e-postsvar til Nettavisen.

I høst har Folkehelseinstituttet påvist en økning i RS-virus i Norge, en økning som kommer tidligere i sesongen enn det som er vanlig.

I Bergen opplyser barne- og ungdomsklinikken ved Haukeland at de nå har fullt belegg og har 25 barn liggende inne med RS-virus. Tre av dem er nyfødte som får pustehjelp.

- Situasjonen gir oss bemanningsutfordringer. Vi har tatt inn personale fra hele «huset», blant annet fra ansatte i forskningsprosjekter og ansatte i permisjon. Vi utsetter også avtaler på poliklinikker for å bemanne opp hos oss, sier klinikkdirektør Ansgar Berg til Bergens Tidende.

RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytial-virus, og er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne. Utbrudd av RS-virus forekommer vanligvis fra november til mai.

Hos de fleste barn og voksne arter RS-virus-infeksjon seg som en forkjølelse. Imidlertid kan noen få mer alvorlig infeksjon nedover i luftveiene . Hos de minste barna, særlig de under 1 år, kan viruset føre til bronkiolitt, en betennelse i nedre luftveier som kan gi pustevansker og behov for innleggelse i sykehus.

Mellom 1000 og 2000 barn i alderen 0-5 år blir innlagt for RS-virusinfeksjon årlig, ifølge FHI.