RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Fraråder Tamiflu til barn

Sist oppdatert:
Britiske eksperter er skeptiske til at barn behandles med Tamiflu og mener antivirusmedisinen kan gjøre mer skade enn gavn.

Antivirus som Tamiflu demper virkningene av svineinfluensa og foreskrives nå i stort monn til både hos voksne og barn. Men i Storbritannia blir helsemyndighetene nå rådet av forskere til å endre sin politikk under svineinfluensapandemien.

En studie av barn mellom ett og tolv år som behandles med enten Tamiflu eller Relenza viser at antivirus kan føre til at barna kaster opp, noe som igjen kan føre til dehydrering og andre komplikasjoner, skriver Sky News.

- En dårlig strategi
En av forfatterne av rapporten, doktor Carl Henegan, en virusekspert ved John Radcliffe Hospital i Oxford, sier britiske myndigheters politikk med å gi Tamiflu til folk med milde symptomer på svineinfluensa er «en lite hensiktsmessig strategi».

I likhet med sine norske kolleger har britiske helsemyndigheter sikret seg store lagre av Tamiflu for å møte svineinfluesapandemien.

Vil være på den sikre siden
En talsmann for det britiske helsedepartementet sier at forskningsrapporten er basert på sesonginfluensa, ikke svineinfluensa, og at man derfor er usikker på om disse funnene er relevante for den aktuelle pandemien. Fordi man er usikker på hvordan svineinfluensaen vil påvirke barn velger man en føre-var-strategi og anbefaler at det gis antivirus til barn, skriver Sky News.

Norske råd endres ikke
Helsedirektoratet sier de er kjent med at den britiske rapporten og relevant forskning på bivirkningene av Tamiflu, men at de så langt ikke ser noen grunn til å endre sine anbefalinger.

- Vår anbefaling er at barn som får svineinfluensa med alvorlige symptomer bør få Tamiflu, og vi anbefaler det også gitt til grupper som har risiko for alvorlige komplikasjoner, slik som barn med astma eller alvorlige luftveissykdommer, sier fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog til Nettavisen.

- Så vidt vi vet er denne undersøkelsen gjort på vanlig sesonginfluensa og ikke svineinfluensa, og den behøver dermed ikke være fullt ut relevant, sier han.

- Lege må vurdere bivirkningene
Han sier videre at det er den behandlende lege som til sjuende og sist må gjøre vurderingene av om pasienten skal ha medisin eller ikke.

- En lege må alltid vurdere dette med bivirkninger opp mot effekten av medisinen, sier han.

De som rammes av svineinfluensa, men ikke har alvorlige symptomer, vil normalt ikke trenge Tamiflu, ifølge Helsedirektoratet. Men direktoratet anbefaler altså antivirus både for voksne og barn når man får alvorlige symptomer.

- Så snart som mulig
På Pandemi.no - myndighetenes nettside om pandemisk influensa - heter det at barn med bekreftet eller mistenkt infeksjon av det nye influensaviruset bør få behandling så snart som mulig etter symptomdebut. Vanlig sesonginfluensa viser at barn under fem år og barn med andre tilleggssykdommer har økt risiko for influensarelaterte komplikasjoner, står det å lese her.

Les mer om Tamiflu til barn på Pandemi.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere