RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Soningskøen er borte!

Knut Storberget, Halden fengsel
Knut Storberget, Halden fengsel Foto: Arild J. Waagbø
Sist oppdatert:
Og her i justisministerns nye superfengsel er det plass til 252 fanger til.

HALDEN FENGSEL (Nettavisen): - Vi er her for å markere at soningskøen er borte! sa justisminister Knut Storberget (Ap) da han åpnet pressekonferansen ved nye Halden fengsel.

Og for å være pinlig nøyaktig fastslo statstråden at det nå kun er 19 domfelte som venter på innkalling til soning. Tallet står i kontrast til soningskøen på nesten 2800 domfelte som den rødgrønne regjeringen overtok i 2006.

I dag sitter cirka 3000 personer i norske fengsel. Inkluderer man kapasiteten på Halden fengsel, så er soningskapasiteten økt med cirka 650 plasser i den rødgrønne regjeringstiden.

1,4 milliarder kroner
Halden fengsel, som blir Norges mest moderne høysikkerhetsfengsel, er bare slått av Oslo fengsel i størrelse og har en prislapp på 1,4 milliarder kroner.

På fengselet finner man to boavdelinger som hver rommer 84 fanger, samt en mottaksavdeling med til sammen 56 plasser – der man også finner tre sikkerhetsceller. Videre er det plass til 24 fanger i den åpne avdelingen på utsiden av fengselsmurene.

Den 1,4 kilometer lange og seks meter høye fengselsmuren omkranser også et aktivitetssenter der fanger skal drive med forskjellig arbeid, utdanning og kioskdrift, samt en familiebolig som er spesielt tilrettelagt for at fanger skal få møte sine barn under gode og trygge forhold for barna.

Les mer om fengselet på Halden fengsels hjemmeside.

– Rask straff
Storberget, som har bakgrunn som forsvarsadvokat, mener at det er enda viktigere at de domfelte får rask straff enn at straffen er streng. Derfor skal straffedømte som ønsker det nå få lov til å gå rett i fengsel i stedet for å vente på innkalling.

Økt kapasitet til varetektsfengsling er også et sentralt virkemiddel i hvordan Storberget vil bekjempe problemet med kriminelle rumenere og asylsøkere. Storbergets resept er varetektsfengsling, rask straffesak i fengslingstiden og rask retur til hjemlandet.

- Vi har senket terskelen for å varetektsfengsle i sakene som omfatter disse gruppene, men det er god grunn til å fengsle. Faren for straffeunndragelse og gjentakelse er til stede i de fleste tilfellene. Men da må vi altså ha fengselskapasitet. Jeg husker den første påsken jeg var justisminister. Da var det full krise og ikke plass til de som skulle varetektsfengsles, sier Storberget.

Storberget opplyser at 160 kriminelle rumenere og asylsøkere har blitt håndtert på denne måten de tre siste månedene.

- Det sender et viktig signal til disse gruppene, sier Storberget.

- No mercy!
Storberget syns ikke at rask straffesaksgang er en fare for rettssikkerheten, tvert om, sier han.

- Vitner husker mye bedre en uke eller to etter at det de skal snakke om skjedde. Etter et halvt år husker de mye mindre. Sakene blir faktisk ofte bedre belyst om de kommer raskt inn for domstolene, sier han.

Storberget har satset på utdanning og rusmestringssentre i fengslene. Framover vil han fokusere på å skaffe fangene bolig og jobb når de kommer ut av fengslene.

De farligste fangene vil fortsatt oppleve at det er strenge tiltak i fengslene, sier Storberget.

- Etter Nokas-ranet har vi nesten hatt null ran av verditransporter, banker og postkontor. Vi var veldig tydelige i forbindelse med Nokas-saken og brukte svært mye penger på den. Det har åpenbart gitt effekt, sier Storberget.

-. Overfor slike farlige kriminelle skal vi vise no mercy! Det mener jeg, sier justisministeren

DNA-samarbeid
Storberget sier han arbeider for å få knyttet det norske registeret med DNA fra straffedømte til europeiske DNA-registre. Han tror det vil føre til at en lang rekke saker lett kan bli oppklart.

– Vi har gått inn med 100 millioner kroner ekstra til DNA-registreringen her til lands. DNA-funn gjør ofte at saken oppklares raskt, blant annet ved at vi ofte får tilståelser når den enkelte blir konfrontert med funnet. Det er også bra for rettssikkerheten, ved at det kan utelukke folk fra saker, sier justisministeren.

Storberget et Aps førstekandidat i Hedmark og med meningsmålinger på godt over 40 prosent for Ap i fylket er han garantert inne på Stortinget. Han mener han kan møte velgerne sine med god samvittighet i ukene fram mot valget:

– På justisområdet har vi helt klart levert det vi lovet i Soria Moria-erklæringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere