RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

35 grader, sol og vind

Foto: Pierrick Contin (www.pierrickcontin.com)
Sist oppdatert:
Brave nordmenn gikk helt til topps i EM.

Mens regn og kjølige netter har inntatt moderlandet, imponerer norske seilere i langt varmere farvann under seiler-EM i Syd-Frankrike.

Helt til topps i amatørklassen gikk den norske båten Storm Capital Racing Team. Det er deres andre store tittel på rad etter VM i 2008.

- Vinden avgjør
- De overbeviste virkelig, gjennom først å vinne VM i fjor og nå EM. I tillegg oppnådde de fire norske båtene mange gode enkeltresultat – og tok fem av ti førstepremier i enkelt seilas, forteller Arne David-Andersen – en av de Norske deltakerne.

Alle båtene som deltar i «Melges 24» er prikk like, og reglene er enkle: Det gjelder å være første båt i mål på en bane som legges ut i fra hvordan vinden blåser – til sammen 10-12 løp.

- I år ble EM lagt til Hyeres på Frankrikes Riveria – mellom Nice og Marseille. 86 båter deltok, fra 16 nasjoner, hvor 45 var proffe lag med heltidsansatte seiler. Det er rekord, sier David-Andersen til Nettavisen.

Nr 3 av 86
Han representerer Tork Racing Team, som seilte seg inn til årets beste amatørplassering som nummer tre totalt i EMs siste løp.

- Dette regnes som en prestasjon fordi vi slo både verdrensmester og europamester UKA fra Italia med en halv meter, etter å ha ligget 10 meter bak før siste runde, sier David-Andersen stolt.

Se video av lykkelige seilere her.

- Ikke noe for pyser
- Det er kjempegøy! Vi driver jo med dette ved siden av jobb, så det er tøffe prioriteringer som ligger bak, sier han, tilbake i Oslo og klar for en ny arbeidsdag uten seilersko.

Siden maks vekt for båtens mannskap er totalt 360 kilo, kreves det litt pining for startskuddet går.

- Båtklassen er svært fysisk krevende, og fart over 20 knop i vindstyrker opp mot sterk kuling, er vanlig. Dette er ingen sport for pyser eller utrente personer. Åtte dager med trening og regatta – der vi er på vannet i over syv timer setter sine spor.

- Jentene er med!
- Det er blitt mer og mer vanlig med jenter om bord, det er kjempebra!

- Melges 24 er noe av det mest prestisjefylte man kan gjøre innen seiling og kan nesten regnes som en olympisk tittel, sier han.

Det koster cirka 25.000 kroner å delta på den ukeslange regattaen.

- Dette deler vi fem på, samtidig som flere sponsorer dekker de 100.000 kronene det koster for hele 2009-sesongen.

- Hva koster mest?

- Seil er en av kostnadsdriverne, i tillegg kommer vedlikehold, oppgradering og reiser, samt påmeldingsavgifter. Vi prøver å se på en reise til EM som en ferieuke, sier han.

Fantastiske forhold
Og forholdene minner lite om høstens komme:

Mesterskapet ble seilt under de beste forhold som finnes – sol, 35 grader og stabil vind hver dag – og havnen var lagt rett foran 25 fortausrestauranter i den pittoreske havnebyen Hyeres.

- Heldigvis varer sesongen helt til november, med avslutning i Hankø, avslutter David-Andersen.

Tork Racing Team har med seg Peder Berntsen, Alex Reid, Antonia Rieck, Kristin Claudi, mens vinnerlaget Storm stilte med Peder Jahre, Stian Bridseid, Henning Astrup, Taja Zaikova og Sivert Denneche.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere