Gå til sidens hovedinnhold

27 år gammel syrer sprengte seg selv i Tyskland

Den 27 år gamle syriske asylsøkeren som sprengte seg i Ansbach søndag, ble drevet av religiøs ekstremisme, mener innenriksministeren i Bayern.

– Det er min personlige vurdering at det er veldig sannsynlig at det var et islamistisk selvmordsangrep som fant sted, sier innenriksministeren Joachim Herrmann.

Han opplyser at 27-åringen kom til Tyskland for to år siden og søkte asyl. Søknaden ble avslått for ett år siden, men mannen hadde fått midlertidig opphold i Tyskland og bodde i en kommunal leilighet.

Ifølge Herrmann har mannen forsøkt å ta sitt eget liv to ganger tidligere, og han har derfor vært innlagt på et psykiatrisk sykehus.

Saken fortsetter under bildet.

Ingen livstruende skadd

27-åringen var den eneste som døde i eksplosjonen som skjedde like etter klokken 22 søndag. Tolv personer ble såret og tilstanden beskrives som alvorlig for tre av dem, men ingen skal være livstruende skadd.

Ifølge visepolitimester Roman Fertinger ble det sikret spor og tatt opp vitneforklaringer natt til mandag.

Politiet vet foreløpig ikke hvilket miljø den antatte gjerningsmannen tilhørte eller hvordan han har fått tak i sprengstoff. Herrmann lover en grundig etterforskning av angrepet, som han mener kan forsterke folks frykt.

– Det er uhyrlig at noen misbruker asylinstituttet med en slik forakt for andre mennesker. Alt må gjøres for å hindre at dette ikke griper om seg, sier ministeren.

Statsadvokat Michael Schrotberger understreker at det nå jobbes med å kartlegge om gjerningsmannen hadde kontakt med ytterliggående islamister.

Saken fortsetter under bildet.

Avvist

Ifølge de første meldingene fant eksplosjonen sted i en vinbar i sentrum av Ansbach, men ordføreren sier det skjedde ved inngangen til en utendørskonsert der det var 2.500 mennesker til stede. Mannen forsøkte å komme seg inn på konserten, men ble avvist fordi han ikke hadde billett.

En polititalsmann sier gjerningsmannen hadde en ryggsekk. Politiet tror han hadde bomben skjult i denne sekken og at han handlet alene.

Saken fortsetter under pressekonferansen med ordfører Carda Seidel.

Flere angrep

Det pågår for tiden en musikkfestival i Ansbach, og det er mange tilreisende i byen.

Bayern og Tyskland har den siste tiden vært åsted for flere oppsiktsvekkende angrep. Fredag kveld ble ni personer skutt og drept i München av en 18-åring som deretter tok sitt eget liv.

I Würzburg angrep en 17 år gammel gutt flere togpassasjerer med øks og kniv sist mandag, og søndag kveld ble en kvinne drept med machete i byen Reutlingen i Bayerns nabodelstat Baden-Württemberg. (©NTB)

Reklame

Best i test påskeegg 2021