*Nettavisen* Nyheter.

27 mill i bot til DNO

Foto: (Scanpix)

Økokrim har ilagt oljeselskapet DNO International en bot på 27 millioner kroner for brudd på verdipapirhandelsloven.

28.09.12 20:17

Økokrim har ilagt oljeselskapet DNO International en bot på 27 millioner kroner for markedsmanipulasjon, skriver DN.no

Økokrim mener selskapet ikke fulgte meldeplikten da det solgte 43 millioner aksjer til den kurdiske ministeren for naturressurser.

Det var høsten 2008 at DNO inngikk en avtale med den kurdiske selvstyreregjeringen i Nord-Irak om salg av nesten 5 prosent av selskapets aksjer.

Handelen ble gjennomført og avtalen ble holdt hemmelig for markedet ved at det ble gitt ufullstendige, uriktige og villedende opplysninger om transaksjonen, skriver Økokrim i en pressemelding.

Aksjesalget ble ikke meldt til Oslo Børs, og kjøperen av aksjeposten var ukjent. Men etter påtrykk fra børsen, kom det fram at det var energiminister Ashti Hawrami i De kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) som var kjøper på vegne av de kurdiske regionale myndigheter.

Da de britiske og norske børsene og myndighetene begynte å se på eierskapet, ble aksjene solgt til det tyrkiske selskapet Genel Enerji.

– I forkant av salget ga «oljeministeren» i KRG uttrykk for positive og kursdrivende forventninger relatert til DNOs engasjement i de kurdiske områdene i Nord-Irak, og aksjeprisen steg markant. KRG tjente til slutt over 100 millioner kroner på transaksjonen, skriver Økokrim.

- Dobbeltstraff
- Styret har behandlet boten i ettermiddag, og vi aksepterer ikke på noen måte denne boten. Vi har allerede betalt en bot til Oslo Børs for det samme forholdet på 800.00 kroner, og vi mener bestemt at dette er en form for dobbeltstraff som ikke er i tråd med loven, sier kommunikasjonssjef i DNO International Tom Bratlie til NA24.

Han understreker at de kommer til å kjempe mot boten.

- Vi kommer derfor til å kjempe imot, og vi mener vi hare en juridisk god sak.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.