RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

27 personer drept i Norge i år

Sist oppdatert:
Så langt i år er 27 personer drept her i landet.

OSLO: Det er Kripos som har lagt ut statistikk over antall forsettlige og overlagte drap i Norge.

Hittil i år er 27 personer drept. Det betyr trolig at det blir en tilbakegang fra i fjor. I 2013 var det 42 drapssaker med 45 ofre, ifølge Kripos' statistikk.

Mandag ble en mann funnet drept i Ekebergskrenten i Oslo. Dette er altså det 27. drapsofferet i Norge hittil i år.

Les også: Går mot år med rekordlave drapstall

Fakta om drapssaker i Norge i 2014:

* 21. januar: Vibeche Sofie Falck Danielsen (48) blir funnet død i Nidelva i Trondheim etter å ha vært savnet siden 16. januar. Politiet finner samme dag blodspor i leiligheten der hun sist ble observert. En 48 år gammel mann er dømt til 14 års fengsel for forsettlig drap og likskjending. Han har anket dommen.

* 28. januar: John Gerhard Steen (71) blir funnet drept i Langesund i Telemark. En 43-årig kvinne, som tidligere er anmeldt for vold mot ham, er pågrepet og siktet for drapet.

* 2. mars: En treåring dør på Helgelandssykehuset i Rana etter å ha blitt hentet i ambulanse etter at en venn av familien tok kontakt. Foreldrene er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 19. mars: En kvinne blir funnet død i en bolig på Gamlegrendåsen på Kongsberg. En mann, som også var i huset, blir behandlet for kullosforgiftning. Mannen er siktet for forsettlig drap på kvinnen.

* 6. mai: Den savnede 36 år gamle tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller blir funnet død i en bylt som blir hentet opp fra 70 meters dyp utenfor Dørvika i Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Ektemannen Thomas Müller ble i desember dømt til 21 års fengsel for å ha voldtatt og drept henne. Han vil anke dommen.

* 23. mai: Ei to år gammel jente blir funnet drept med en rekke knivstikk når politiet rykker ut på melding om et masseslagsmål på Ellingsrud i Oslo. Jentas far blir pågrepet og siktet for drapet. Jentas mor og mormor samt hennes onkel og en annen person med relasjon til familien blir sendt til sykehus med skader.

* 17. juni: En 44-årig norsk-vietnamesisk mann blir funnet drept i et parkeringshus under Grønland Torg i Oslo. I alt åtte personer er blitt siktet i saken, flere av dem for drap eller medvirkning til drap.

* 28. juni: Naser Abdol Mohamady (37) blir skutt og drept i en bolig i Enggata i Fredrikstad. En 46 år gammel mann blir siktet etter at han melder seg for politiet.

* 25. juli: Ib Ronny Svenningsen (45) blir funnet død utenfor en bolig i Tobøl i Eidskog i Hedmark. En 36-årig bekjent blir siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Siktelsen mot ham blir senere skjerpet til forsettlig drap.

* 8. august: 20 år gamle Sami Milhem blir funnet partert og drept i en kommunal leilighet på Bigset i Hareid kommune på Sunnmøre. En 23 år gammel mann fra Nordland blir samme dag pågrepet og siktet for drapet.

* 14. august: Liket av den drepte Bjarte Hansen (58) blir funnet forbrent i et rykende bål nedenfor Hafjell i Øyer i Oppland. Stesønnen Kim Andreas Kristiansen (23) blir siktet og etterlyst for drapet. Etter elleve dager melder den siktede seg selv for nederlandsk politi og blir utlevert til Norge.

* 16. august: En mann i midten av 50-årene blir knivstukket i en leilighet i Hagegata på Tøyen i Oslo. Han dør senere på sykehus. En 53-åring har erkjent knivstikkingen.

* 23. september: Hermod Magne Steinsund (48) blir funnet skutt og drept i boligen sin i et kommunalt hybelhus på Kvaløysletta i Tromsø. Dagen etter blir en mann pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 21. oktober: Åge Stavran (35) blir funnet død i forbindelse med en brann i en leilighet i Spjelkavik i Ålesund. Tre menn og en kvinne siktes for legemsbeskadigelse med døden til følge, i tillegg til at mennene er siktet etter mordbrannparagrafen. Siktelsen mot den ene mannen er senere skjerpet til forsettlig drap.

* 23. oktober: Lillemor Laurenze Lie (63) blir funnet drept i sitt hjem i Kirkenær i Grue kommune i Hedmark. En 48 år gammel mann er siktet for drapet.

* 26. oktober: En 44 år gammel mann fra Litauen blir funnet død utenfor en boligblokk i Steinkjer. To menn og en kvinne er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. En mann er dessuten siktet for legemsfornærmelse.

* 28. oktober: Mannen som er siktet drap på Hermod Magne Steinsund, blir også siktet for drap på Stein Håvard Larsen, som ble meldt savnet 3. oktober i Tromsø.

* 28. oktober: Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) blir drept på den private barneverninstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker. En beboer, ei 15 år gammel jente, er siktet for drapet.

* 28. oktober: Den afghanske asylsøkeren Narges Josefi (27) blir funnet knivdrept på Hamar. Hennes ti år eldre afghanske ektemann pågripes etter to dager og siktes for drapet.

* 15. november: En 40 år gammel mann blir funnet drept på Etterstad i Oslo. Samboeren (35) er knivskadd. En 47 år gammel italiensk mann etterlyses, siktet for drapet og for drapsforsøk. Dagen etter blir den siktede pågrepet på et treningsstudio. Han erkjenner drap, men ikke drapsforsøk.

* 25. november: En mann i 50-årene blir skutt og drept på jobb på Oppsal Vaktmestersentral i Oslo. En 53 år gammel norsk-polakk er siktet for drapet. De to er tidligere kolleger som håndverkere på vaktmestersentralen.

* 30. november: Kenneth André Nilsen dør under et julebord i Melbu i Vesterålen, etter at han skal ha oppsøkt stedet og vært brysom. Tre menn er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 7. desember: En 50 år gammel mann dør etter å ha blitt utsatt for grov vold i sitt hjem i Sagvåg på Stord. En 40 år gammel mann som var på besøk hos den avdøde, er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 12. desember: En 62 år gammel mann blir funnet død i leiligheten sin i Loddefjord i Bergen. Den 28 år gamle stesønnen hans er pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 13. desember: En 35 år gammel kvinne fra Etiopia blir knivstukket og drept i et hybelhus i Fyllingsdalen i Bergen. En 50 år gammel dansk statsborger, som opprinnelig er fra Sri Lanka, erkjenner å ha stukket kvinnen gjentatte ganger med kniv.

*15. desember: En kvinne blir funnet drept i Ulsåk i Hemsedal i Buskerud. Ektemannen hennes er siktet for forsettlig drap og kommer 21. desember til Norge, der han blir pågrepet av politiet.

* 22. desember: En mann blir funnet død i en leilighet på Ekeberg i Oslo. Politiet etterforsker saken som et drap, og en mann er siktet og pågrepet.

Merk: NTBs løpende tall kan avvike noe fra årsstatistikken til Kripos. Dette er fordi enkelte drap ikke vil passe inn i Kripos' definisjon av drap ved årsslutt. Kripos teller i sin årsstatistikk kun overlagte og forsettlige drap, det vil si drap som omfattes av straffeloven § 233. Det betyr at legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse med døden til følge (straffeloven §228 og §229) ikke telles med.

I tillegg har disse tre sakene fått mye oppmerksomhet i år, men regnes ikke med i NTBs statistikk:

* 13. oktober: En gresk skipsoffiser blir pågrepet og siktet for drap på en ukrainsk kvinne i 30-årene om bord i skipet Anangel Explorer, som ankom Narvik. Kvinnen er ikke funnet. Mannen nekter straffskyld.

* 21. oktober: En 32 år gammel mann blir pågrepet og siktet for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i Bergen i 2011. Mannen har tidligere vært samboer med jentas mor. Han nekter for å ha noe med dødsfallet å gjøre. Saken ble opprinnelig henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord.

* 6. november: En 60 år gammel mann melder seg for politiet og tilstår drap på en kvinne i Oslo før han dumpet henne på Finnskogen i 1992. Politiet har siktet ham for drapet, og mannen sitter i varetekt. Liket av kvinnen er imidlertid ikke funnet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere