*Nettavisen* Nyheter.

2700 flomevakueres i Praha

Vltava river in Prague June 2, 2013. Foto: David W. Cerny (Reuters)

Minst åtte personer er omkommet i flommen i Mellom-Europa. Nå evakueres 2700 mennesker fra Praha

03.06.13 11:26

Wien (NTB-AFP-DPA): Fem personer er omkommet i flommen i Tsjekkia. To er omkommet i Tyskland og en i Østerrike. I tillegg er flere mennesker savnet.

I Tsjekkia ble det erklært unntakstilstand i flere deler av landet. I Tsjekkias hovedstad Praha venter man på at flomtoppen skal komme. Rundt 2.700 mennesker er evakuert fra flomtruede områder. Nederst i denne saken kan du se video av Moldau som har gått over sine bredder og flommer innover i Praha. Den gamle delen av byen er truet og flere t-banestasjoner er stengt.

Også i Tyskland er det erklært unntakstilstand i flere delstater i sør og øst på grunn av de rekordstore nedbørsmengdene.

Oversvømmelsene er de verste i regionen siden 2002, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

Styrtregnet utløste jordskred og førte til oversvømmelser og forstyrrelser i trafikken i flere land. Flere hundre veier ble stengt og jernbaneforbindelser brutt, og i Tsjekkia erklærte statsminister Petr Necas unntakstilstand i store deler av landet.

– Vi har en svært kritisk natt og morgen foran oss, sa han søndag kveld.

Det voldsomme regnværet truet den verneverdige bebyggelsen i gamlebyen i Praha. Store områder måtte evakueres i Prahas historiske sentrum. Det ble satt opp flomvern for å beskytte byens historiske sentrum mot vannmassene fra elva Vltava.

En mann og en kvinne mistet livet da huset deres raste sammen i Trebenice, rett utenfor Praha, opplyste tsjekkisk politi.

Søndag kveld ble en mann i femtiårene funnet død i elven Upam i Trutnov, vel 150 kilometer nordøst for hovedstaden Praha.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Petr Josek (Reuters)

Tre andre er meldt savnet på to elver i landet. I Østerrike mistet én person livet da jordskred utløst av mye regn tvang flere hundre mennesker til å flykte fra sine hjem.

Både Tyskland og Østerrike satte inn hæravdelinger for å hjelpe til under redningsarbeidet. Elva Donau gikk over sine bredder i et område av Tyskland, og flere titalls byer i store deler av Mellom-Europa ble satt i flomberedskap.

Her kan du se film fra oversvømmelsene i Praha.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag