RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik er asylpolitikken Frp vil kopiere

Foto: AP (AP)
Sist oppdatert:
Danmark høster kritikk fra FN for å sende asylsøkere hjem til forfølgelse og overgrep. Det skremmer ikke Frp, som vil kopiere danskenes tøffe asylpolitikk.

Danmark er forbildet når norske Fremskrittspartiet tar til orde for en strengere asylpolitikk, til tross for skarp FN-kritikk av hjemsendelse av irakiske asylsøkere. Nettavisen har sett nærmere på hva regjeringen Lars Løkke Rasmussen og hans forgjenger Anders Fogh Rasmussen har gjort for å begrense antallet asylsøkere og hvilke deler av denne politikken Frp ønske å kopiere.

Vi har bedt Frp selv forklare hva som er vellykket med dansk asylpolitikk. Og fra politisk rådgiver Brage Baklien i Frps stortingsgruppe og partiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen har vi fått svar.

Kort fortalt peker Frp på to suksessfaktorer:

* Strenge vilkår for familiegjenforening

* Streng fortolkning av FN-konvensjoner

* Et dårlig rykte blant asylsøkere

Gjør henteekteskap vanskeligere
Når det gjelder familiegjenforening har Danmark begrenset ordningen til kun å omfatte egne barn under 15 år og ektefelle over 24 år. Det holder heller ikke at ektefellen er over 24 år, for familiegjenforening innvilges ikke hvis paret har samlet større botid til et annet land enn Danmark.

- Den aller viktigste grunnen til at Danmark har klart å begrense tilstrømningen av asylsøkere er ikke asylpolitikken, men innstramninger innenfor familiegjenforeningspolitikken. Disse tiltakene gjør det nærmest helt umulig å misbruke ordningen til å importere ektefeller og familie fra hjemlandet. Dette gjør at asylsøkere velger andre land, skriver Brage Baklien i sitt svar til Nettavisen.

Frp har fremmet forslag til en egen norsk utlendingslov som kopierer de viktigste reglene som Danmark har gjennomført, blant annet 24 års grense, tilknytningskrav og skjerpet krav til forsørgerevne.

Ikke følge FN i ett og alt
I forhold til FNs flyktningekonvensjon vil Frp tolke den strengt og blant annet innrømme færre asylsøkere opphold på humanitært grunnlag og sørge for rask og kontant utsendelse av dem som får avslag. I forrige uke ble en gruppe irakiske asylsøkere som hadde søkt tilflukt i en kirke på Nørrebro i København hentet av politiet og satt på flyet hjem. Saken skapte store overskrifter i Danmark. Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen sier dette er et eksempel til etterfølgelse.

- Vi vil gjøre det samme, om nødvendig gå inn i kirkene og hente dem ut. Dette demonstrerer klart og tydelig hva som er politikken, sier Amundsen til Nettavisen.

- Sende tydelige signaler
Når det gjelder Danmarks omdømme blant asylsøkerne, er det særlig karikaturstriden i 2005 og 2006 som bidro til at landet opparbeidet seg et dårlig rykte blant potensielle asylsøkere, mener Frp. For å friske på hukommelsen: Muhammed-karikaturene i den danske avisen Jyllands-Posten og Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen håndtering av saken hisset opp muslimer verden over. Både norske og danske utenriksstasjoner ble angrepet.

- Slike signaler har lite med asylpolitikk å gjøre, men kan ha mye å si for tilstrømningen, hevder Baklien, som mener Norge har gått motsatt vei. Han trekker fram Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssens utspill om ønsket arbeidsinnvandring i tyrkiske medier i fjor som ett eksempel.

Per-Willy Amundsen holder fram Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen som et forbilde på området.

- Han har opptrådt forbilledlig med en klar og prinsippfast linje i asylpolitikken der den norske regjeringen bare har sendt utydelige signaler. Utenriksminister Jonas Gahr Støre er den fremste eksponenten for dette med sin litt naive dialoginnstilling til alt og alle.

- Vil ikke bryte FN-konvensjoner
- SVs nestleder Audun Lysbakken hevder at Fremskrittspartiets asylpolitikk vil innebære brudd med FNs flyktningekonvensjon?

- Det er bare tull. Det er et stort rom for fortolkninger av FNs konvensjoner og et stort rom for handlefrihet.

- Hvor mange asylsøkere vil det komme til Norge med Frps politikk?

- Det bør ligge på dansk nivå. Alle forutsetninger for det er til stede.

- I år har FNs høykommissær for flyktninger kritisert Danmark fordi de sender irakiske asylsøkere tilbake til områder som ikke anses å være trygge. Hva tenker du om det?

- Hvis man skulle lytte til FNs høykommissær i ett og alt, da ville man hatt store problemer. FN er ikke til hinder for at man har en nasjonal politikk. Vi skal selvsagt lytte til FN, men de skal ikke ha noe veto, sier Amundsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere