RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse kan ta over Venstre

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Kandidatene etter at Sponheim forsvinner fra lederstolen i Venstre er mange. Her er en liten oversikt.

Leder Lars Sponheim har sagt han trekker seg etter Venstres dårlige valgresultat. I dag har partiet to nestledere, men flere kandidater kan være aktuelle for ledervervet. Her er en kort gjennomgang av aktuelle kandidater.

Sponheim går av
Det var Venstre-leder Lars Sponheims første kommentar til det som ser ut til å bli Venstres dårligste valgresultat siden 2001-valget, hvor partiet fikk 3,9 prosent oppslutning og 2 mandater.

Så tok Sponheim konsekvensen:

- Ved valget i 2013 blir det nok ikke meg som fronter partiet, sier Sponheim til Nettavisen.

- Jeg er ferdig som partileder i Venstre, sa Sponheim til TV 2.

- Med dette valgresultatet har ikke jeg noe mer å gjøre i Venstre, sier Lars Sponheim til NRK.

Vil ikke peke ut etterfølger
Han ble også spurt om hvem han ser som sin etterfølger:

- Det kan du tro jeg står her og sier nå, svarte han.

Favorittene:

Trine Skei Grande
I dag: 1. nestleder
Den 40 år gamle Trine Skei Grande har vært 1.nestleder i Venstre siden 2000, og parlamentarisk leder for Venstre i perioden 2001-2005. Grande er opprinnelig fra Overhalla i Nord-Trøndelag, men bor nå i Oslo.
Her er hennes biografi på Stortinget.no.

Ola Elvestuen
I dag: 2.nestleder
Den 41 år gamle Ola Elvestuen er opprinnelig fra Vestre Toten, men bor nå i Oslo. Han ble 2.nestleder i Venstre i 2008. Siden 2003 har han vært gruppeleder for Oslo Venstre og har vært leder for bystyrets komité for byutvikling.
Her er hans biografi på Venstre.no.

Alvhild Hedstein
I dag: Direktør i stiftelsen Miljømerking.
Hedstein er 42 år gammel og opprinnelig fra Eidsvoll og var politisk rådgiver i Landbruksdepartementet fra 2001 til 2004. Hun har også vært nestleder i Oslo Venstre og varamedlem til partiets landstyre. Hun var Venstres tredjekandidat før valget i 2009 i Oslo. Hun er nå direktør i Stiftelsen Miljømerking.
Her er hennes presentasjon på stiftelsens hjemmeside.

Torild Skogsholm
I dag: Leder i Venstrekvinnelaget og adm.dir i Oslo Sporvognsdrift
Den snart 50 år gamle Skogsholm er tidligere samferdselsminister og var direktør for samfunnskontakt i Netcom fra 1999 til 2001. Hun har fra 1.februar 2006 vært direktør i Oslo Sporvognsdrift. Skogsholm er opprinnelig fra Bodø i Nordland.

Outsiderne:

Toril Berge
I dag: Leder i Oslo Venstre
Toril Berge er 28 år gammel og er bosatt i Nordre Aker Bydel. Hun er utdannet samfunnsøkonom og arbeider til daglig som rådgiver i statlig forvaltning. Berge er også fiolinist i Universitets symfoniorkester.

Helge Solum Larsen
I dag: Bystyrepolitiker i Stavanger
Den 40 år gamle Helge Solum Larsen fra Stavanger har sittet i bystyret i Stavanger siden 1991. Fra 1994 til 1997 var han leder for Unge Venstre og var første vararepresentant til Stortinget fra Rogaland i perioden 2004 til 2009. Fra 2008 har han sittet i sentralstyret i Venstre.

Mona Haugland Hellesnes
I dag: Ordfører i Uvlik, leder i Hordaland Venstre
Den 42 år gamle Mona Hellesnes er ordfører i Ulvik kommune og er leder i Hordaland Venstre. Her er hennes side hos Ulvik kommune.

Monica Tjelmeland
I dag: Advokat i advokat.no
Tjelmeland var leder av Unge Venstre fra 2001 til 2003 og er 32 år gammel, opprinnelig fra Hjelmeland i Rogaland. Hun har vært med i sentralstyret for Europabevegelsen og var 4.kandidat for Venstre før valget i 2009. Hun er i dag representant for Venstre i Bydel Gamle Oslo, og er politisk nestleder i Oslo Venstre.

Lars-Henrik Paarup Michelsen
I dag: Student
Michelsen var leder i Unge Venstre fra 2003 til 2007. Han er 28 år gammel og kommer opprinnelig fra Austevoll kommune i Hordaland. Her kan du lese Lars-Henriks blogg.

Olaf Thommesen
I dag: Bedriftsrådgiver
Etter at Thommesen fikk hjerneblødning i 2007 trakk han seg fra gjenvalg som nestleder i Venstre, men kan fortsatt være en aktuell kandidat for et lederverv i partiet.

Ordføreren Hans Antonsen i Grimstad og fylkesvaraordfører i Akershus Inge Hallgeir Solli kan også være blant outsiderne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere