RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi vil ikke springe etter folk på gata med vaksine

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Men rusmisbrukerne krever at kommunen skal gjøre nettopp dette.

Foreningen for human narkotikapolitikk krever at Oslo kommune skal sette i gang oppsøkende virksomhet overfor gatefolket, og tilby svineinfluensavaksine når vaksinen kommer til byen.

- Enten de møter opp eller ikke
Arild Knutsen er leder i foreningen, og mener at kommunen må sørge for at alle grupper skal få et vaksinetilbud, enten de møter opp på legekontoret eller ikke.

Det gjelder særlig at grupper som rusmiddelavhengige, illegale innvandrere, asylsøkere, psykisk syke og romfolket skal få et tilbud, enten de møter opp på legekontoret eller ikke. Grupper som har høy terskel for å benytte seg av ulike helsetilbud.

- Mange av de tyngste rusmisbrukerne unngår Feltpleien så lenge som mulig, også når de er syke og har store smerter, sier Arild Knutsen til Nettavisen.

Han mener også at vaksinen ikke skal koste en eneste krone.

Feltpleien er et garantert lavterskel helsetilbud for rusmiddelmisbrukere. Hit kan man komme uten å bestille time, man kan være anonym og tilbudet er ubyråkratisk.

Rusmisbrukerne er positive
Et titall rusmisbrukere Nettavisen har vært i kontakt med på Jernbanetorget, ser positivt på forslaget fra Knutsen

- Svineinfluensaen er en trussel mot oss. Mange av oss er feilernært, og det er belastende å være rusmisbruker, sier Frank.

Kristine (32 år) og Steinar (50) er helt enig.

Kim Egholm (27), som har vært rusmisbruker siden han var 12 år, forteller at det ikke har vært særlig snakk om svineinfluensaen i miljøet, men han mener at alle bør få tilbud om vaksinen når den kommer.

- Rusmisbrukerne er i en særlig utsatt posisjon, og har dårlig immunforsvar. Vaksinen bør bli lett tilgjengelig, men samtidig helt gratis. Det kan bli en farlig epidemi, som kan ramme mange. Absolutt alle bør få et tilbud om vaksine, sier 27-åringen.

- Ansvar for eget liv
Sylvi Listhaug (Frp), byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo kommune, sier til Nettavisen at de de tyngste rusmisbrukerne vil bli tilbudt vaksinen på Feltpleien, men at de ikke vil gjøre noe ekstraordinært utover dette.

- Når det gjelder illegale innvandrere, er dette en oppgave for politiet å spore disse opp, og om de vil og om de er i risikogruppen, kan de få vaksinen, før de så vil bli sendt ut av landet igjen, sier Listhaug til Nettavisen.

- Vi kommer ikke til å springe etter folk på gata for å sette vaksine. Folk må også ta ansvar for sitt eget liv, påpeker hun.

- En tragedie
Lederen i foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knudsen, er sjokkert over byrådens uttalelser.

- Sylvi Listhaug har en skummel holdning til dette. Dette er en tragedie og så virkelighetsfjernt som det går an, sier Knutsen.

- Hvis hun unnlater å tilby seg denne oppsøkende tjenesten, vil det kunne gå ut over alle de andre. Smitten vil bre seg. Vi må forsøke å gjøre alt for å hindre videre smitte. Her må rett og slett statlige myndigheter gripe inn overfor Byrådet i Oslo, sier han.

Knutsen påpeker at mange minoritetsgrupper opplever å bli avvist av lavterskelapparatet.

- Dette er grupper som har en elendig helsetilstand og tilgangen til medisins hjelp er skremmende liten.De vanskeligst stilte rusmisbrukerne lever fra hånd til munn, og alt de er opptatt av, er å skaffe heroin, og sette neste skudd. De har rett og slett ikke ork eller tid til å oppsøke feltpleien, sier Knutsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere