RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vigrid avsluttes

Foto: Bendiksby, Terje
Sist oppdatert:
Lederen for den nynazistiske organisasjonen Vigrid hevder på sin nettside at de nå legger ned.

Organisasjonen Vigrid med Tore W. Tvedt (66) i spissen har blandet troen på den hvite rases overlegenhet og jødehat og brukt sine nettsider og arrangementer til rasistiske ytringer. På sitt mest aktive klarte Vigrid å verve mange unge mennesker til sin organisasjon og arrangerte seremonier inspirert av norrøn mytologi for sine medlemmer. Under høstens stortingsvalg stilte partiet liste i Buskerud.

- Alder og sykdom
På nettsiden skriver Vigrids leder Tore W. Tvedt nå at alder og sykdom gjør at han slutter med all utadvendt aktivitet og organisering av Vigrids nettsider.

«Alderen har krevd sitt og med en redusert helsetilstand går jeg definitivt inn i pensjonisttilværelsen min. All utadvendt aktivitet er slutt og det samme er forsøk på organisering via nettsider. Det vil ikke besvares flere elev/student-oppgaver vedrørende Vigrid og henvendelser fra media vil bli avvist. Jeg er nå pensjonert og ute av aktiv tjeneste for godt. Punktum», skriver Tvedt.

Glede i SOS Rasisme
SOS Rasisme betrakter nyheten som en seier for sitt arbeid.

- Dette viser tydelig at man må vise kraftig motstand mot alle former for nazistisk organisering, og at dette gir resultater, sier Jon Trygve Bergsåker i SOS Rasisme i en pressemelding.

Mens flere nynazistiske grupperinger tidligere hadde et godt fotfeste i Norge og vekket bekymring hos politikere og politi, er bildet nå et annet. Tidligere har også partiet Norgespatriotene valgt å legge ned. Det skjedde etter årets stortingsvalg, der partiet fikk 184 stemmer.

LES OGSÅ: - Partiet har ikke livets rett

Fotfeste i naboland
- Vi har gjort vårt for at nazistene ikke skal få et øyeblikks fred, sier Bergsåker.

Mens norske nynazister nå synes å ha tapt terreng, er situasjonen annerledes i Sverige og Danmark, ifølge Bergsåker. Der finnes det godt organiserte grupperinger.

- Norge har en lang tradisjon med arbeid mot rasisme og nazisme, og dette gjør det vanskeligere for norske naziorganisasjoner å få det samme fotfestet, mener han.

Vigrid-leder Tore W. Tvedt grunnla organisasjonen i 1998. I 2004 ble dømt til fengsel for grovt rasistiske utsagn, men slapp å sone. Thorgrim O. Bredesen (29) har stått fram som organisasjonens nye frontfigur, blant annet da de stilte liste for Buskerud ved årets stortingsvalg.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Tvedt og Bredesen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere