RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire fantasifulle vaksinerykter

Foto: MEHDI FEDOUACH (AFP)
Sist oppdatert:
Det finnes ingen vaksine mot konspirasjonsteoriene rundt svineinfluensa. Her er noen av ryktene som svirrer.

Myndighetenes informasjonskampanje for å få deg til å ta vaksinen mot svineinfluensa møtes av en like intens «motstandskamp» fra skeptikerne.

Kommentar: Skrullinger med fakler

Nettavisen har sett nærmere på noen av de mest elleville ryktene med stor overlevelsesevne på nettet. Sunn skepsis eller rablende galskap? Les og døm selv.

1) «Svineinfluensaen har sitt utspring i laboratorier som sitter på rettighetene til DNA fra spanskesyken i 1918».

Påstanden er blant annet fremmet av journalisten og bloggeren Wayne Madsen.

Se TV-intervju med Madsen på TV-kanalen RT her:

Skal du tro på det?

- Alle de subtypene av influensavirus som sirkulerer nå har helt eller delvis sitt utspring i spanskesykeviruset fra 90 år tilbake, men det nye svineinfluensaviruset har sitt nærmeste slektskap fra influensavirus som er mye nærmere oss i tid. Det er helt utenkelig at et virus som den nye A(H1N1) skulle bli til som en modifikasjon av spanskesykeviruset, sier seniorforsker Olav Hungnes ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

2) «Vaksinen mot svineinfluensa inneholder en nanochip utviklet av CIA som gjør at myndighetene kan overvåke deg».

Påstanden er blant annet framsatt i leserinnlegg i Telemarksavisa 20. oktober, «CIA og vaksine mot svineinfluensa» skrevet av Ingunn Røiseland, ifølge Aftenposten en av personene bak Vaksineaksjon.no. En hardtslående vaksineskeptiker og selverklært konspirasjonsforsker med bred apell, briten David Icke, har forfektet det samme synet. Han driver dette nettstedet.

Hør svensk radio intervjue Icke her:

Skal du tro på det?

Duy Tho Do, dekan og ekspert på nanoteknologi ved Høgskolen i Vestfold, sier nei:

- Det er ikke mulig. Vi har ikke kommet så langt ennå. Det forskes på å utvikle en glukosesensor som som kan plasseres under huden på diabetikere, men den er på størrelse med et riskorn. Vi har mikrochip, ikke nanochip, og du får dem ikke inn i en vaksine, sier han til Nettavisen.

3) «Verdens helseorganisasjons (WHO) pandemierklæring og vaksineprogram er et program for å skape kollaps i økonomien, ta livet av et stort antall mennesker og skape en verdensregjering under FN»

Påstanden er blant annet framsatt av den østerrikske journalisten og selverklærte lederen for «motstandsbevegelsen» mot vaksine, Jane Bürgermeister.

Se Bürgermeister fremme sine synspunkter i denne filmen:

Skal du tro på det?

- Jeg må nok innrømme at det første jeg tenkte var at denne personen virker temmelig paranoid. Foreløpig velger jeg å stole på at WHO tross alt har edle hensikter med sin vaksinepolitikk, sier Lottelise Folge, sjefredaktør i Dagens Medisin, til nettavisen.

4) «Folkehelseinstituttet finansieres av Rockefeller Foundation som igjen har forbindelse med farmasiselskaper som tjener store penger på vaksinen»

Påstanden er blant annet framsatt her på nettstedet vaksineaksjon.no og har gjentatte ganger vært framme i kommentarfelt på nettaviser, på Facebook, blogger etc.

Skal du tro på det?

Det er en forbindelse mellom Folkehelseinstituttet og Rockefeller Foundation, nemlig at den amerikanske stiftelsen i 1929 finansierte etableringen av det som var forløperen til Folkehelseinstituttet.

- Men det er ingen forbindelse mellom Rockefeller Foundation i dag, og det er heller ingen andre økonomiske bindinger mellom legemiddelindustrien og Folkehelseinstituttet, sier direktør Geir Stene-Larsen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere