RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Klimaets Watergate-skandale

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Norsk professor mener toppene innen klimaforskning forsøker å skjule sannheten om global oppvarming.

Denne uken har 3000 e-poster og dokumenter til fremtredende klimaforskere blitt lekket ut på Internett etter at en server ved universitetet East Anglia ble hacket torsdag.

Storaviser som The New York Times, The Wall Street Journal, The Telegraph og The Guardian har alle omtalt helgens avsløringer. The Wall Street Journal skriver blant annet at avsløringen kan undergrave oppfatningen av at årsaken til global oppvarming er endelig, bare noen uker før klimatoppmøtet i København.

Watergate-skandale
Professor Olav Martin Kvalheim på Kjemisk institutt ved Universitetet i Bergen omtaler avsløringen som klimaets Watergate-skandale.

- Det gjør jeg fordi dette dreier seg om toppene som leverer forskningsrapporter til FNs klimapanel, har skapt seg fullstendig kontroll over prosessen med å formidle at CO2 er den store synderen, og at alt som strider med dette holdes utenfor, sier Kvalheim til Nettavisen.

Professor Michael Mann og professor Phillip Jones er to av mange navn som ofte dukker opp i materialet. Blant annet er det lekket ut en e-postkorrespondanse mellom Mann og en BBC-journalist datert til september i år.

Se korrespondansen her (ekstern lenke).
BAKGRUNN: Hacket server for å avdekke klimabløff
Her ligger filene som er lekket ut på Internett

Videre kommer det fram i andre e-postkorrespondanser at noen klimaaktører diskuterer de ulike lands praksis med offentlighetsloven.

«Hvis de noensinne får greie på at det er en offentlighetslov i Storbritannia, så tror jeg at jeg heller vil slette filen fremfor å sende den til noen. Tvinger deres lignende lov i USA dere til å respondere på anmodning om å innhente opplysninger innen 20 dager? I Storbritannia er det presedens slik at den første anmodningen vil teste dette. Vi har også en datavernlov, som jeg vil skjule meg bak,» lyder en e-postmelding.

- Det dreier seg om en klimamafia. Jeg er veldig glad for at denne hackingen avslører hvordan de tenker og jobber, sier Kvalheim.

- Mailene mellom disse klimaforskerne viser at de bevisst og i god konspiratorisk ånd har prøvd å kontrollere informasjonen om klimaforskningen gjennom å kontrollere de vitenskapelige journalene for dermed å hindre kritikere i å publisere. De viser også hvordan de prøver å hindre at kritiske artikler skal komme med i review-prosessen som fører fram til klimapanelets rapporter, sier Kvalheim.

- Videre at de heller sletter data enn å la andre forskere etterprøve deres konklusjoner og at de faktisk har manipulert data for å fremme sin sak. Dette er ikke bare uetisk, men viser en politisk agenda som skal fremmes med alle midler. Det er liten tvil om at vi står ovenfor klimapanelets Watergate.

Stor skeptiker
Kvalheim legger ikke skjul på at han er en stor skeptiker av menneskeskapte klimaendringer.

- Jeg er jo helt klar på at ut fra min erfaring og analyse er betydningen av CO2 veldig overdrevet, sier han.

Klimaforsker ved London School of Economics mener derimot at alt materialet er tatt ut av sin kontekst og mener klimaforskerne er gjenstand for en omfattende svertekampanje.

- Jeg har notert meg at noen har hacket seg inn på serveren til East Anglia. Dette er jo alarmerende i seg selv. Men hvis man ser på noen av e-postene som er publisert på nettet, så er dette privat korrespondanse mellom forskere som har vært utsatt for personlige angrep. E-postene uttrykker bare deres frustrasjon over å ha blitt utsatt for denne typen angrep, sier Bob Ward, direktør ved klimaavdelingen ved London School of Economics, til Nettavisen.

Ward understreker at de aktuelle forskerne det er snakk om har blitt utsatt for en rekke personangrep og svertekampanjer i en årrekke av aktivister som hevder global oppvarming er en bløff.

Krass kritikk av skeptikerne
Ward kommer med krass kritikk av skeptikerne som hevder e-postene beviser at temperaturmålingene er manipulert.

- Beklageligvis så vil dette bli omtalt i de høyreorienterte mediene med vinkling på at global oppvarming ikke finnes. Og det er absolutt ikke sant.

- Du har mennesker med en agenda. Men det er feil å si at de er skeptikere. De bruker alt de kommer over for å så tvil om global oppvarming. Ekte skeptikere gjennomfører ordentlig forskning og publiserer det i vitenskapelige tidsskrifter. Disse menneskene her er bare i fornektelse. Det er som å si at månelandingen var et bedrag, sier han.

Ward mener hendelsen er spesielt beklagelig ettersom klimatoppmøtet i København står for døren.

- Jeg frykter at det vi nå ser vil bidra til forvirring hos folk i forkant av toppmøtet i København. Beslutningene som blir tatt i København er i stor grad basert på opinionspress, og hvis de blir forvirret av denne slags type informasjon, så er det lite hjelpsomt for denne demokratiske prosessen.

- Det er ingen tvil om at de har trappet opp aktiviteten i forkant av klimatoppmøtet. Dette kommer vi til å se mer av, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere