RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kaster penger etter kriminelle

Arild Knutsen
Arild Knutsen Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Nye undersøkelse peker på at det omsettes cannabis for minst tre milliarder kroner årlig i Norge.

Før jul publiserte Folkehelseinstituttet en undersøkelse der det går fram at 1,2 prosent av over 9000 testedet bilførere hadde brukt cannabis - marihuana eller hasj, det siste døgnet før de satt seg i bilen og kjørte.

LES OGSÅ:Én av tjue med rus-spytt

Om tallene er representative for befolkningen som helhet, kan det tyde på at minst 58.200 nordmenn bruker cannabis daglig. Et raskt regnestykke viser at om så mange mennesker forbruker ett gram (fire brukerdoser) per dag, og sisteleddsprisen brukerne betaler er 150 kroner grammet, så omsettes det over 20 tonn cannabis til en verdi av over tre milliarder kroner i året i Norge.

Tidligere har professor Paul Larsson ved Politihøgskolen i Oslo anslått at det kan omsettes 15 tonn cannabis til en verdi av over to milliarder kroner årlig i Norge.

Tredoblet på kokain
Men verdien av cannabisomsetningen kan være betydelig høyere enn tre milliarder kroner i året. Årsaken til dette er at 6 prosent av de som ble bedt om å avgi spyttprøve i Folkehelseinstituttets undersøkelse ikke ville la seg teste, ifølge seniorforsker Hallvard Gjerde.

Videre må det tas hensyn til at det faktisk er bilførere som har blitt testet. Trolig vil mange som nylig har brukt cannabis velge å la bilen stå.

Spyttundersøkelsen avdekket også at 0,5 prosent testet positivt på kokain og 0,5 prosent på amfetaminer. Andelen som testet positivt på kokain er tredoblet siden 2006.

- En eksplosjon på gang
Leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkopolitikk ble nylig kåret til årets osloborger i 2009 av Aftenpostens lesere.

- Det er en eksplosjon i gang på kokainbruk og det er trist at eksplosjonen kommer og tar oss før vi får en ordentlig narkotikapolitikk på plass. Kokainproblemet er blitt så stort i land som Spania, Tyskland og USA at du ikke finner en seddel uten rester av kokain. Narkotikakrigen i Mexico koster nå mange flere menneskeliv enn det krigen i Irak gjør, sier Knutsen til Nettavisen.

Knutsen mener at narkotika må bli lovlig.

- Narkotika er i dag en samlebetegnelse på vidt forskjellige rusmidler som burde vært regulert på vidt forskjellige måter, sier Knutsen.

- Religiøs tekst
Knutsen sier at så lenge det er slik at narkotikabruk er kriminalisert, så vil folk flest ikke søke hjelp før de har mistet helsa, økonomien og sitt sosiale nettverk.

- Man møter fordømmelse i hjelpeapparatet fordi man er «en sånn» - en kriminell, sier Knutsen.

Han mener at mange narkotikaforbudet har blitt en religiøs tekst for mange politikere og antiruslobbyen.

- Alle som mener noe annet er fiender av samfunnet. Det er ulovlig å mene noe annet, sier Knutsen.

- Kaster penger
Knutsen karakteriserer narkotikaforbudet som en gavepakke til kriminelle verden over.

- Man kaster penger etter kriminelle - rett i fanget på dem. I Afghanistan er opiumproduksjonen opp 120 prosent og finansierer lokale terrorgrupper, inkludert Taliban. Og nord i landet spretter marihuanaplantasjene opp - derfor kommer det en ny boom. Pengene narkotikaforbudet genererer finansierer våpen, sexindustri med kvinner og barn - og menneskehandel. De som blir tatt for narkotikaforbrytelser er fattige mennesker som utnyttes av kyniske bakmenn. De får dødsstraff og livstid i fengsel, mens bakmennene så å si alltid går fri, sier Knutsen.

- Mot sin hensikt
Knutsen peker på at nordmenn forkastet forbudet mot salg av brennevin i en folkeavstemning i 1926.

- Opinionen snudde fordi de så at forbudet virket mot sin hensikt. Jeg tror det samme er i ferd med skje nå. Salget av bladet =Oslo er i realiteten finansiering av narkotikabruk, men alle hyller bladet likevel. Også det at jeg har blitt kåret til årets osloborger er et rop fra folkedypet. Mye tyder på at myndighetenes ruspolitikk er i strid med folkets mening, sier Knutsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere