28.000 narkodrept i Mexico

Foto: SPENCER PLATT (AFP)

Ferske tall viser at i overkant av 28.000 mennesker er drept i narkotikarelatert vold i Mexico siden 2006.

04.08.10 11:17

Det sier direktøren for landets forskningssenter for nasjonal sikkerhet.

- Vi er nødt til å innse at volden eskalerer, sa Guillermo Valdés fra forskningssenteret CISEN under et møte i et sikkerhetsforum tirsdag.

Nesten 1000 kamper

På mindre enn fire år er det registrert nesten 1000 sammenstøt på offentlige steder mellom landets sikkerhetsstyrker og kriminelle, opplyste Valdés.

Siden Felipe Calderón ble president i 2006 har han utplassert mer enn 50.000 soldater for å hjelpe politiet med å slå tilbake mot de mange og stadig mektigere narkotikabandene i landet.

Krigserklæringen mot narkotikakriminaliteten har imidlertid ikke bidratt til at voldsnivået har gått ned. De siste månedenes hendelser tyder også på at bandene tar i bruk kraftigere våpen og bomber, i tillegg til å utføre målrettede drap mot politikere.

Utbredt korrupsjon

Samtidig som Calderón kjemper for å vinne krigen mot bandene og volden, kjemper han også for å beholde troverdigheten hjemme og internasjonalt.

Den utbredte korrupsjonen er med på å gjøre kampen mot narkobandene vanskeligere, og medlemmer av hæren og politiet anklages i økende grad for brud på menneskerettighetene.

Presidenten fikk en liten opptur i sin krig mot narkotikakartellene torsdag, da en av de viktigste narkobaronene i Mexico, Ignacio Coronel Villareal (56), ble drept i en skuddveksling med meksikanske militære.

Smugler inn våpen

Ifølge avisen Reforma ble Coronel drept av militære da han angivelig motsatte seg å bli arrestert under et raid i den velstående bydelen Zapopan i Guadalajara.

Mexicanske narkokarteller smugler årlig narkotika verdt 40 milliarder dollar til USA, som er verdens største marked for narkotiske stoffer. Og narkobandene bevæpner seg med våpen smuglet inn fra USA.

Bare i løpet av første halvår av 2010 har 7000 mennesker blitt drept i narkotikarelatert vold i Mexico. USA frykter at volden i økende grad smitter over på amerikanske grensebyer, melder BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.