RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samarbeid skal gi arbeid

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Arbeidskraften er vår viktigste ressurs, hevder statsminister Jens Stoltenberg. Nå starter han opp prosjektet «Samarbeid for arbeid».

- Dette er et stort fellesprosjekt som regjeringen drar i gang 15. og 16. februar. Arbeid er grunnlaget for både velstand og velferd, sier Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Statsministeren lanserte ideen i sin nyttårstale, og nå forteller han at regjeringen skal jobbe på ulike måter for å få inn gode forslag.

Les også: Stoltenberg inviterer til bred debatt om arbeid

- Som flertallsregjering er det spesielt viktig at vi er en åpen og lyttende regjering, sier Stoltenberg.

Tirsdag hentet de tre rødgrønne partilederne inspirasjon fra Stovner videregående skole. Denne Oslo-skolen har lyktes godt med å få redusert frafallet av elever.

Bare en brøkdel
Både statsministeren og de to andre rødgrønne partilederne legger vekt på at oljefondetfor har mindre betydning enn mange kanskje tror.

- Verdien av pensjonsfondet er ikke mer enn i overkant av ett års arbeid, sier statsministeren.

- Jeg pleier å si det slik at vi har en årslønn i banken. De 40 andre årene må vi jobbe. 70-80 prosent av nasjonalformuen er mennesker, sier kunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen.

- Arbeidskraften er vår viktigste ressurs. Derfor må vi ta vare på kompetansen når arbeidslivet nå skal omstilles, sier kommunalminister og Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Tre temaer
Om snaue to uker inviterer regjeringen til et todagers såkalt rådslag om prosjektet «Samarbeid for arbeid». Her vil regjeringen invitere gründere, økonomer, forbilder fra skoler som jobber godt mot frafall og kommuner som jobber godt mot sykefravær.

Samtidig vil det bli åpnet flere portaler på nettet, slik at alle andre kan komme med egne ideer til regjeringen.

Stoltenberg forteller at prosjektet går på disse tre hovedtemaene: Mobilisering av arbeidskraft, kvalifisering av arbeidskraft og skaping av lønnsomme norske arbeidsplasser.

Sykefraværet
Statsministeren snakker varmt om likestilling som skaper høy kvinnelig yrkesdeltakelse. Han er også opptatt av å få ned sykefraværet.

De tre partilederne skal på studietur til en kommune som har lyktes godt med et inkluderende arbeidsliv. Videre vil en del forskere bli invitert til rådslag i statsministerboligen, og så vil internettselskapet Opera Software bli besøkt.

Hele prosjektet vil til slutt ende opp i en samlet framstilling i forbindelse med nesten års statsbudsjett, som legges fram i oktober.

Økt kunnskap
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er urolig for de voksne som bare har grunnskoleutdanning.

- Hver fjerde av disse havner i løpet av en tiårsperiode på uføretrygd, sier hun og lover styrket innsats for basiskunnskap i arbeidslivet.

Hun mener også det er et stort problem at så mange som hver tredje elev faller fra i videregående skole. Særlig er det frafallet på de yrkesfaglige linjene som bekymrer.

- Utdanningen må gjøres med relevant for arbeidslivet, sier hun forteller at god kartlegging av elevene har gitt godt resultat på Stovner.

Flere gründere

Kommunalminister Liv Signe Navarsete vil ha fokus på å få inn mer entreprenørskap i skolen slik at flere unge lærer å etablere egen bedrift.

- Vi har ikke ferdige løsninger, men ønsker å se på hvordan skoler og bedrifter kan samarbeide bedre. Kommunenes rolle som samfunnsutvikler må styrkes, sier Navarsete.

Sp-lederen ivrer også for å etablere flere kompetansearbeidsplasser rundt omkring i landet. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere