RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full støtte av sjefen

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Politidirektør Ingelin Killengreen priser Hanne Kristin Rohde for å ta bladet fra munnen i utlendingsdebatten.

POLITIHUSET/GRØNLAND (Nettavisen): - Det er prisverdig at de som kjenner utfordringene på kroppen er ærlige på det, og kommer med innspill i debatten, sier politidirektør Ingelin Killengreen til Nettavisen etter utspillet fra politiinspektør Hanne Kristin Rohde tirsdag.

Det noe kontroversielle utspillet fra politiinspektøren i Oslo politidistrikt har skapt en eksplosjon av kommentarer i debatten om kriminelle utlendinger. Rohde vil ha kriminelle utlendinger sperret inne på lukkede mottak fra endt soning og fram til uttransportering.

«Polititopp Hanne Kristin Rohde er modig som tør å si det åpenbare», skriver Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum i Nett på sak (les den her).

- Setter pris på det
Nettavisen møter Rohde på hennes kontor i Politihuset på Grønland tirsdag ettermiddag - etter en hektisk dag med møter og flere intervjuer. Tirsdag kveld venter flere tv-debatter.

- Jeg ønsker reaksjonene velkommen, sier Rohde.

Hun sier at hun setter pris på støtten fra politidirektøren, men også de hyggelige kommentarene hun har fått fra publikum i løpet av dagen.

- Jeg har foreløpig ikke fått noen negative reaksjoner. Det som er hyggelig er at jeg faktisk har fått flere mail fra publikum som sier at det øker tilliten til politiet at jeg har kommet med utspillet, at politiet tar ansvar og også står fram med uhyggelige fakta, sier politiinspektøren.

- Hvorfor går du som polititopp ut med dette utspillet?

- Fra mitt ståsted i politiet er det viktig å påpeke de fakta som vi møter i arbeidet vårt. Det er min plikt å si ifra, sier Rohde.

- Farlige personer
Rohde utdyper sitt utspill om at kriminelle utlendinger bør sperres inne.

- Jeg sier ikke at alle kriminelle utlendinger skal inn i lukkede mottak. Men det jeg sier er at vi har sett kriminelle utlendinger som har sonet, og har et utvisningsvedtak, i tiden etter soning har begått ny kriminalitet, sier hun.

Hun mener det er viktig at vi sikrer samfunnet mot farlige personer.

- Jeg mener at vi i en velferdsstat som Norge ikke kan slippe ut personer som er potensielt farlige for andre, eller for grupper av personer. Men samtidig kan vi ikke tillate oss å la disse personene bare gå rundt i påvente av uttransportering fra landet, uten at de har et tilbud. Jeg vil også at disse personene skal ha et menneskeverd, påpeker Rohde.

Forsøkte å drepe
Rohde viser til to saker der det har gått galt:

- Høsten 2009 var det en tyrker som var varig utvist fra Norge, og i perioden etter utvisningsvedtaket begår han et drapsforsøk på Grønland, sier hun.

Den andre saken hun viser til er fra 2006, der en etiopisk statsborger ble dømt for voldtekt og voldtektsforsøk. Mannen ble utvist under soning.

- Etter løslatelse begikk han et nytt voldtektsforsøk. Kvinnen sloss for livet og hindret voldtekten. Bare flaks gjorde at det ikke gikk verre, sier Rohde.

- Mener du det nå haster med å få gjort noe med dette problemet?

- Ja, det haster fordi en voldtekt eller et drapsforsøk er ett for mye. Vi har ikke råd til for mange sjanser, sier Rohde til Nettavisen.

Venstre: - Rett hjem
Venstres parlamentarisk leder, Trine Skei Grande, sier hun helst vil ha systemer for å sende utviste kriminelle rett fra fengselet til flyplassen.

- Jeg kjenner saken fra politiets side og vet at sommel med papirarbeid, gjør at de ikke blir sendt ut når de skal. Rutinene må være slik at papirene er i orden den dagen de er ferdigsonet, slik at det bare er å sende dem rett til Trandum - og ut av landet, sier hun Nettavisen.

Les også: - Sett dem rett på flyet!

Rohde sier hun er helt enig med Skei Grande.

- Der er jeg hjertens enig. Det er jo den ideelle situasjonen, at de blir pågrepet, straffet og uttransportert etter soning, sier politiinspektøren.

Frps innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, uttaler på sine side at han tror det blir enklere å få gehør for lukkede mottak for kriminelle innvandrere etter Rohdes utspill.

Debattinnleggene under Nettavisens artikler viser også at engasjementet er høyt, og ønsket om å fjerne kriminelle elementer stort.

(Saken fortsetter under bildet)

Sjefens støtte
Politiets øverste leder sier også at hun er enig med Rohde.

- Jeg er enig med Hanne Kristin Rohde i at de personene vi her snakker om må tas hånd om fram til uttransportering, sier Killengreen til Nettavisen.

Likevel ønsker sjefen seg bedre rutiner slik at kriminelle utlendinger kan sendes ut for soning i hjemlandet, eller rett etter endt soning i Norge.

- Jeg vil understreke at det viktigste er at utenlandske kriminelle så langt som mulig overføres til soning i hjemlandet. Dersom soningen likevel skjer i Norge må utvisningsvedtaket gjøres så tidlig at vedkommende blir uttransportert direkte fra soning. Ved å være effektiv på dette unngår vi internering, sier Killengreen.

- Hull i lovverket
Rohde håper nå at debatten resulterer i at lovverket blir endret.

- Nå skjer det jeg mener er viktig. Jeg presenterer fakta, og så får faktaene reaksjoner på politisk nivå. Jeg håper vi får en sunn debatt der vi får fokus på virkemidler. For her må vi på en eller annen måte finne en løsning, sier politiinspektøren.

- Heldigvis skal ikke jeg ta stilling til hvorledes et slikt lukket mottak skal være, men slik jeg har sett det nå, er at vi har et hull i loven. Konsekvensene av dette hullet er at disse personene har begått drapsforsøk og voldtekt, sier hun.

- Var det du selv som tok beslutningen om å gå ut med dette utspillet?

- Ja, dette er noe jeg har sett over noe tid i min stilling, og det er viktig å få belyst ved behov, sier Rohde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere