RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

U2 jakter på Taliban

Foto: Wikipedia Commons
Sist oppdatert:
Ikonet fra Den kalde krigen er på nye jaktmarker.

Mange trodde kanskje at det amerikanske spionflyet Lockheed U2 sto og støvet ned på et bortgjemt lager. Men ikonet fra Den kalde krigen lever i beste velgående.

Spionflyene av type U2 kom på vingene allerede i 1956 og gjennomførte en rekke overvåkingstokter over Sovjetunionen for å samle inn etterretning under Den kalde krigen.

Flyet ble verdenskjent da det ble skutt ned over Sovjetunionen under en spiontokt i 1960.

Da var det piloten Gary Powers som satt bak spakene. USA forsøkte å bortforklare dette med at det var et værobservasjonsfly som hadde fløyet feil. Men Powers valgte å fortelle sannheten. Dette førte til et forverret forholdet mellom stormaktene.

U2 var også flyet som fanget opp bilder av missilene på Cuba i 1962. Etterretningsbildene førte til det som er blitt kjent som Cuba-krisen, hvor USA og Sovjetunionen sto på randen av en atomkrig. Kennedy-brødrenes smidige diplomati sørget imidlertid for at katastrofen ble avverget.

Brukes mot Taliban
Men nå er flyet blitt oppgradert med moderne kamera- og kommunikasjonssystemer, og regnes for å være et viktig verktøy i NATOs krigføring mot Taliban.

Fra 70.000 fots høyde klarer flyets avanserte kamera å oppdage små endringer i landskapet hvor Taliban ofte gravlegger improviserte eksplosiver, såkalte veikantbomber, for å ta ut Nato-styrker.

Det er om lag 30 U2-fly som fortsatt er i drift. Flyet blir også kalt «Dragon Lady» på grunn av sitt lange vingespenn.

Under den omfattende operasjonen i Marjah sør i Afghanistan tidligere i år, klarte U2-flyet å oppdage 150 mistenkte bomber som var nedgravd i veikanten eller på alliansens helikopterlandingsplasser.

70 prosent av dødsfallene blant Nato-styrkene skyldes veikantbomber eller selvmordsbomber.

- De har så absolutt ikke utspilt sin rolle, og selv om det er teknologi fra 1950- og 1960-tallet, så er det likevel aktuelle i dag i den type operasjoner som gjennomføres i Afghanistan, sier kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets høyskole til Nettavisen.

Bøe-Hansen legger til at U2-flyene definitivt har spart mange menneskeliv.

Krystallklare bilder
- Allerede fra den tiden hadde de kameralinser som var «State of the Art» på den tiden, men kameraene er fortsatt så gode at de tar krystallklare bilder fra 70.000 fots høyde. Bildene har svært god oppløsning som man kan finne punkter hvor det er nylig blitt gravd og nedgravd, på grunn av nyanser i jordsmonnet. De klarer til og med å fange opp fotavtrykk, sier han.

- U2 er oppgradert sambandsmessige, som har med rekkevidde å gjøre. Og så er det oppgradert med satellittkommunikasjon og påmontert nye kameraer så man kan videresende bildene direkte til en mottaker på bakken når man flyr, sier han.

Hensikten er at fotografiene skal kunne analyseres umiddelbart, og brukes til etterretning eller spore opp veikantbomber.

Det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, skulle etter planen pensjonere U2-flyene for fire år siden.

Men et kongressvedtak sørget for at levetiden ble utvidet.

- Det skulle bli utrangert for noen år tilbake, men den ble funnet så verdifull at den ble videreført. Nå er planen at den skal pensjoneres i 2013, men det er mulig det kommer til å forlenges utover det, sier Bøe-Hansen.

Under kan du se noen videoer av Lockheed U-2:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere