RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Island sank i natt

Foto: HO (REUTERS)
Sist oppdatert:
Stakkars vårt brødrefolk på Island. Er det ingen grenser for ulykker som skal ramme den lille øya?

Forholdet mellom Island og Norge har vært tett siden vikingetiden, og båndene har vært styrket de siste tiårene ved at begge landene har valgt å stå utenfor det europeiske fellesskapet.

Nå er våre nære slektninger i problemer. At en ulykke sjelden kommer alene er ikke lenger et munnhell på lavaøya.

Men i motsetning til det finansielle jordskjelvet landet har vært igjennom, vil ingen bebreide øyas innbyggere for vulkanutbruddet. Likevel er er Island og islendinger nå ofre for ondsinnet humor og spontan forbannelse over hele Europa.

Urettferdig eller ei, så kan det få følger - både for eksportindustri og turistnæring. Islands generelle anseelse styrkes neppe av at askeskyen fra øyas vulkan nå lammer flytrafikken over hele Europa. Særlig ikke når øyas siste bidrag til var å eksportere sin bankgalskap og stikke fra regningen.

Man kan bli upopulær av mindre.

Eller som noen vitsemakere sier det: We asked for cash - not ash.

Den viktigste refleksjonen er likevel hvor små vi mennesker blir i forhold til naturkreftene, og hvor lite vi faktisk vet om naturen. Ingen kan i dag sikkert si hvor lenge vulkanutbruddet fortsetter og hvilke følger det får - ikke bare for flytrafikken, men også for sommerværet og den globale klimakrisen.

Også der er ekspertene i villrede. Noen vektlegger de voldsomme utslippene av røyk og partikler og frykter at askeskyen blir liggende som et støvsjikt i 20.000 meters høyde og føre til lavere temperaturer kanskje et år fremover. De viser til «året uten sommer» etter et historisk stort vulkanutbrudd, og hevder at det globale klimaet sank med 0,5 grader det påfølgende året.

Andre er bekymret for utslippet av klimagasser. For vulkaner slipper ut enorme mengder CO2. Hvis nabovulkanen Katla vekkes til liv, kan CO2-utslippene bli store. Normalt slipper verdens vulkaner ut 2,5 ganger mer CO2 enn Norge gjør på ett år.

Det virker likevel som de klimatiske følgene av vulkanutbruddet foreløpig ikke er så dramatiske sett gjennom forskerøyne.

På kort sikt er det virkningene på flytrafikken som bekymrer, og de handler fort om mer enn ulemper for passasjerene og tap for flyselskapene. Over tid er mangel på flytransport dramatisk for mange næringer. Lakseeksporten fra Norge til Asia og USA har stoppet opp, men også import av viktige deler til eksempelvis datamaskiner eller originalkontrakter og andre viktige dokumenter som sendes med ekspresspost. Sannheten er at vi ennå ikke vet hvordan en lammet flytransport vil virke etter en uke eller to.

Min gamle sjef og venn Kåre Valebrokk sa engang at drømmetittelen hans i VG var Island sank i natt.

Tittelen er ikke like morsom når virkeligheten er som nå. Men i forbannelsen over kansellerte fly bør vi skjenke våre fjerne slektninger ute i Atlanterhavet en tanke.

Det er nok nå!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere