29-åring dømt til ett års fengsel for YouTube-spøk

Abu Dhabi (NTB-AFP): En parodifilm på YouTube om Dubai-tenåringers ganske pyntelige «gangsteroppførsel» har ført til at filmskaperen er dømt til ett års fengsel.

06.08.14 10:13

Det var en domstol i De forente arabiske emirater som avsa dommen mot amerikanske Shezanne Cassim (29) og fire andre mandag. Cassim og to indere fikk hver ett års fengsel for «å ha satt statens sikkerhet i fare», mens to emiratarabere fikk åtte måneders fengsel. Alle fikk også bøter.

I tillegg ble det også avsagt dommer på ett års fengsel for en canadisk og en britisk kvinne og en amerikansk mann. Deres forbindelse til videospøken er imidlertid uklar, melder AFP, som siterer avisen The National.

I den 19 minutter lange videoen parodieres Dubai-tenåringer som har plukket opp amerikansk hiphopkultur og gjerne vil framstå som tøffe gangstere, til tross for at de egentlig oppfører seg svært pyntelig. Cassim og vennene hans lærer Dubai-gangsternes kampteknikker, de får vite hvordan man kaster en sko mot en avis, og lærer å i verste fall ringe etter hjelp.

Dommen er blant de første etter at De forente arabiske emirater innførte en ny nettlov, og det amerikanske utenriksdepartementet har engasjert seg i saken.

Cassim har bodd i De forente arabiske emirater siden 2006 og jobbet for PricewaterhouseCoopers inntil han ble pågrepet i mars. Han holdes fanget i et høysikkerhetsfengsel utenfor Abu Dhabi. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.