*Nettavisen* Nyheter.

29. mars er det sommertid: - Jeg vet at det er mange som mener mye om å stille klokka

EN TIME FRAM: Næringsminister Iselin Nybø (V), her på møte om koronavirusets konsekvenser, er også tidsminister og minner oss om at sommertid nærmer seg.

EN TIME FRAM: Næringsminister Iselin Nybø (V), her på møte om koronavirusets konsekvenser, er også tidsminister og minner oss om at sommertid nærmer seg. Foto: Øyvinn Myge (Nærings- og fiskeridepartementet)

Skulle klokkeforslaget bli vedtatt i EU, er det opp til hvert enkelt land å bestemme om de skal fortsette med sommertid eller ikke.

26.03.20 11:13

Europakommisjonen la fram forslag om å avvikle ordningen i 2018. EU-parlamentet har vedtatt forslaget, men fortsatt er ikke noe endelig bestemt fra EU-hold.

Les også: Håndverkere ber om skattefradrag for oppussing i neste krisepakke

Vi snakker om forslaget om å avvikle ordningen med å stille klokka fram og tilbake, et forslag som midt i koronakrisen kanskje ikke står høyest på EUs agenda.

Dermed må nordmenn fortsette å gjøre slik vi nå har gjort hvert år siden 1980; stille klokka én time fram når vi nærmer oss sommer. Datoen i år er natt til søndag 29. mars.

Hvis EU-forslaget blir vedtatt

- Jeg vet at det er mange som mener mye om å stille klokka. Skulle forslaget bli vedtatt i EU, blir det opp til hvert EU-land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Da må også Norge ta stilling til hva vi ønsker å gjøre, sier næringsminister Iselin Nybø ifølge en pressemelding fra departementet.

Sverige, Finland og Danmark har sommertidsordning i dag. Russland og Island har ikke.

Klikk på bildet for å forstørre. GJØR SOM FØR: Mye er satt på vent i disse tider, som aktiviteten her på Hillsborough, hjemmebanen til fotballklubben Sheffield Wednesday i England, men sommertiden kommer i år også - både for nordmenn og briter.

GJØR SOM FØR: Mye er satt på vent i disse tider, som aktiviteten her på Hillsborough, hjemmebanen til fotballklubben Sheffield Wednesday i England, men sommertiden kommer i år også - både for nordmenn og briter. Foto: Anthony Devlin (Pa Photos)

Skulle spare kull

Så til spørsmålet om hvorfor vi stiller klokka? Den historiske grunnen til sommertidsordningen, ifølge departementet, var energisparing. Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull som skulle brukes i krigen. Det sies at George Hudson var den første som foreslo sommertid. Han var forsker og ønsket seg mer sol på kvelden for å drive med insektsamling.

I praksis betyr ordningen at vi framover kan glede oss over lysere kvelder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag