Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

29.000 somaliske barn har mistet livet

Foto: Farah Abdi Warsameh (Ap)
Sist oppdatert:
Somalia er hardt rammet av sultkatastrofen på Afrikas Horn.

Somaliske Hawa Moalin Yusuf mistet sin fire år gamle datter i sultkatastrofen som nå herjer på Afrikas Horn. Datteren døde i en flyktningeleir i Mogadishu onsdag.

Amerikanske myndigheter sier sultkatastrofen har kostet 29.000 somaliske barn under fem år livet, ifølge Associated Press. Samtidig sier FN at flere enn 3,2 millioner somaliere trenger akutt nødhjelp.

- Hjelpen kommer fram
- Hjelpen kommer fram, men det er også utfordringer når det gjelder å nå ut til alle områder i Somalia. Det er ikke et enkelt land å drive nødhjelp i, sier kommunikasjonsrådgiver Kaja Haldorsen i Flyktningehjelpen til Nettavisen.

Fra norske givere har de så langt samlet inn nesten seks millioner kroner til sultrammede på Afrikas Horn. Det er en giverglede Flyktningehjelpen er godt fornøyd med, men det trengs mer.

- FN har anslått at det trengs 2,4 milliarder dollar i nødhjelp til Afrikas Horn i 2011. Så langt er 58 prosent av dette målet nådd, sier Haldorsen.

Talsmenn for FN ber nasjoner, selskaper og enkeltpersoner gi så det monner for å møte den humanitære krisen.

Møtes i Addis Ababa
Den afrikanske union har torsdag kalt inn til en konferanse i Addis Ababa for å diskutere situasjonen. Visegeneralsekretær Asha-Rose Migiro sier alle lag av samfunnet - regjeringer, folk flest, frivillige organisasjoner og privat sektor - må engasjere seg.

- Vi ber dere, vi ber alle om å gi penger, sa Migiro til UN Radio før konferansen.

Ifølge Migiro er den internasjonale innsatsen for å møte krisen i Somalia, Etiopia, Kenya og Djibouti nå i ferd med og trappes kraftig opp, tross sikkerhetsutfordringer i deler av Somalia.

- I områder der vestlige organisasjoner og FN-organisasjoner ikke har klart å få adgang, er mange islamske organisasjoner på plass for å møte behovene, sier hun ifølge UN News Centre.

Mer enn 12 millioner trenger nødhjelp
Det er anslått at mer enn 12 millioner mennesker i regionen trenger nødhjelp. Det er formelt erklært hungersnød i fem regioner i sørlige og sentrale Somalia, inkludert området i og rundt hovedstaden Mogadishu.

- Afrika må ikke vente
Kanayo Nwanze, leder for FNs internasjonale fond for landbruksutvikling (IFAD) sier i en uttalelse at Afrika selv har en avgjørende rolle å spille når det gjelder å få en slutt på krisen.

- Jeg har sagt at Afrika ikke bør vente på det internasjonale samfunnet for å løse sine problemer, uttaler han.

- Afrika vil bekjempe hungersnøden når Afrikas regjeringer gir afrikanerne de verktøyene og ressursene de trenger for å sørge for mat, sier han.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!