RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- SOS Rasisme-topp voldsdømt

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
SOS Rasisme i harnisk etter voldsanklage mot ansatt.

- Det er et patetisk oppslag fra Dagbladet. Det er smålig, veslevoksent og barnslig. Ja det finnes mennesker i samfunnet som har sonet, og som har fått jobb etterpå. Er det nyheten? sier en mildt sagt oppgitt ansatt hos SOS Rasisme til Nettavisen lørdag morgen.

Dagbladet skriver lørdag at en voldsdømte person er ansatt i SOS Rasisme, og at han i dag holder et ledende tillitsverv i organisasjonen. Blant annet har han ansvar for å følge opp enkeltmedlemmer under myndighetsalder.

Voldsdommer
Denne er dømt for vold flere ganger. I juni 2007 ble i Oslo Tingrett dømt til 90 dagers fengsel for å ha slått en polsk innvandrer med en ølflaske, slik at mannen fikk ødelagt syv tenner.

I en dom fra Heggen og Frøland herredsrett i 2000 går det frem at han i 1998 slo en mann gjentatte ganger i hodet med en ølflaske til den knuste. Deretter fortsatte han å slå med den knuste flaska mens mannen lå på bakken. Offeret måtte sy ti sting i hodet.

I samme straffesak ble han dømt for å true en gutt med vold i hans eget hjem i 1999.

Fjernet kommentarfelt

Etter at Nettavisen la ut denne saken har lesere navngitt SOS-Rasisme toppen i kommentarfeltet. Svært mange har reagert kraftig på at mannen jobber i SOS Rasisme.

«Tull at man kan legge grove voldshandlinger bak seg. Denne banditten har ikke på noe vis gjort opp for seg etter skadene han påførte uskyldige ofre. Stempelet som brutalt utyske vil - og skal følge en slik person hele livet» er blant kommentarene.

Fordi kommentarene også har inneholdt mannens navn, har Nettavisen fjernet kommentarfeltet for ikke å medvirke til at mannen blir identifisert.

Hvis lesere har synspunkter de mener bør komme fram i denne saken, ber vi om at de sendes til denne mailen.

Truet politiker
19. oktober samme år slo han ned en 65 år gammel mann i Askim etter et møte i Fremskrittspartiet. Retten slo fast at den eldre mannen trolig ville ha varige men resten av livet. På det samme møtet knipset han en brennende sigarett mot Carl I. Hagen.

I tillegg truet han Frp-politiker Øystein Hedstrøm med juling.

Straffen for sakene fra 1998 og 2000 ble åtte måneders fengsel.

- Jeg tar avstand fra vold
Etter at artikkelen ble publisert på Nettavisen lørdag, tok den omtalte mannen kontakt med Nettavisen. Også han omtaler Dagbladets sak som «veslevoksent» og ba om at navnet hans ble fjernet fra kommentarfeltet.

- Tar du avstand fra vold i dag?

- Ja det gjør jeg, men jeg kan ikke renvaske meg selv i trykksverte. Jeg har ikke tenkt å stå fram i Nettavisen som en gråtekone.

- Hvor kom vendingen for deg? Når sluttet du å bruke vold?

- Jeg har ikke brukt vold på fem år. Dette er gamle saker, sa mannen som hadde svært lite lyst til å la seg intervjue om hans brokne fortid.

- Lærte ikke av Tønne-saken?
- Det dere skriver om her er tilbakelagte ting i mitt liv, sier mannen i 30-årene til Dagbladet .

På SOS-Rasismes hjemmeside tar organisasjonen til motmæle under tittelen «Lærte Dagbladet ingenting av Tønne-saken?» Politikeren og næringslivslederen Tore Tønne tok i 2002 sitt eget liv etter at Dagbladet skrev om hans engasjement for Kjell Inge Røkke mens han hadde etterlønn etter jobben som helseminister.

Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme, mener at Dagbladet bryter store barrierer når de henger ut folk for forhold som er ferdig sonet.

- Voldsdommene til personen de henger ut er fra før han meldte seg inn i SOS Rasisme. Forholdene det er snakk om vil ikke føre til merknader i en politiattest til en frivillig organisasjon, sier han på SOS Rasismes egne nettsider .

Klager inn Dagbladet
- I SOS Rasisme arbeider det mange forskjellige mennesker, vi har for eksempel hatt flere tidligere nazister som aktivister hos oss. Vi legger alltid avgjørende vekt på hva folk vil bidra med fremover, sier daglig leder og hovedkasserer i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen..

Thorbjørnsen har også klaget inn Dagbladet til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for det de mener er trakassering av aktivister i SOS Rasisme.

- Det er fullstendig usaklig og brudd på regelverket til PFU å bringe frem eventuelle gamle dommer som ansatte hos oss har sona, mener SOS Rasisme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere