RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øker bemanningen

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)
Sist oppdatert:
30 prosent av industribedriftene regner med å øke bemanningen i år.

Det samme gjør 32 prosent av bedriftene innefor byggenæringen.

Flere norske bedrifter er mer positive til å rekruttere i år enn i finanskriseåret 2009, og innenfor mange næringer øker mangelen på arbeidskraft. Det viser Navs bedriftsundersøkelse for 2010.

Optimisme
- Begge næringene har vært hardt rammet av finanskrisen, og at disse nå ser noe mer optimistisk på bemanningssituasjonen er positivt, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Samlet sett venter industri-Norge økt aktivitet framover, men det er store forskjeller mellom ulike deler av industrien.

- Den tradisjonelle eksportindustrien går nå bedre, mens verftsindustrien opplever stor usikkerhet på grunn av sviktende ordretilgang, sier Saglie.

Hellas-usikkerhet
Gjeldssituasjonen i Hellas har skapt stor usikkerhet i euroområdet.

Dersom gjeldsproblemene ikke blir løst, vil dette kunne spre seg til andre euroland.

Dette vil få negative konsekvenser for norsk eksportindustri som har Europa som sitt viktigste eksportmarked.

Offentlig sektor
Samtidig som byggenæringen og deler av industrien er litt mer positive til å oppbemanne enn snittet, er forventningene lavere i offentlig sektor.

Det er innenfor undervisningssektoren forventningene er lavest. Her forventer 17 prosent en økning, mens 24 prosent av virksomhetene tror på nedgang i bemanningen.

Sysselsettingsforventningene har økt i alle fylker bortsett fra Aust-Agder, Akershus og Sogn og Fjordane.

Mangler kompetanse
Bedriftene er også noe mer positive til tilgangen på arbeidskraft. I årets undersøkelse oppga 24 prosent at de har rekrutteringsproblemer, mot 25 prosent i fjor.

11 prosent mener at tilgangen på arbeidskraft er så alvorlig at de har færre ansatte enn de ellers ville hatt.

Mangelen på arbeidskraft i norske bedrifter er i følge undersøkelsen på 51 300 personer, en økning på 6 300 personer fra i fjor.

Undersøkelsen
Nav gjennomfører hver vår en bedriftsundersøkelse. Spørsmålene i denne undersøkelsen avdekker bedriftenes sysselsettingsforventninger for det kommende året, samt om bedriftene har rekrutteringsproblemer i dag.

I NAVs bedriftsundersøkelse svarte i år 14.400 virksomheter, noe som ga en svarprosent på 73. Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 1. februar til 10. mars 2010.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere