RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vulkanutbruddet kan være over

(Mila.is)
Sist oppdatert:
Det er ingen aktivitet i vulkanen på Island. Eksperter tror utbruddet til Eyjafjallajökull er over.

Det er nå minimal eller ingen aktivitet i vulkanen Eyjafjallajökull på Island. Eksperter tror utbruddet som har satt tusenvis av fly over hele verden på bakken kan være over, melder nyhetsbyrået AFP.

- Aktiviteten har stanset
Geofysiker Magnús Tumi Gudmundsson ved Islands meteorologiske institutt bekrefter at aktiviteten har stanset.

- Jeg kan bekrefte at aktiviteten i krateret har stanset. Det kommer ikke noe magma opp av det nå, sier han til nettavisen Iceland Review.

Se live video fra vulkanen her.

Ifølge geofysikeren stanset utbruddet midt på dagen søndag.

- Vi trenger mer tid
Samtidig advarer han og sier at sist vulkanen hadde utbrudd, i elleve måneder fra slutten av 1821 til begynnelsen av 1823, stoppet utbruddet for en periode før det begynte igjen.

- Vi trenger mer tid for å se om utbruddet faktisk er over, sier Gudmundsson.

Sigthrúdur Ármannsdóttir ved det Islands meteorologiske instututt er enig med Gudmundsson, og sier at de ikke kan være helt sikre på at utbruddet er endelig over, selv om det ser sånn ut nå.

Damp, ikke aske
De siste dagene har Eyjafjallajökull vist tegn til redusert aktivitet. Det kommer ikke lenger aske opp av vulkanen, bare damp. Ifølge instituttets hjemmesider har det vært veldig få rapporter om utbrudd de siste dagene.

Også den kjente miljøforkjemperen og journalisten Ómar Ragnarsson bekrefter at utbruddet ser ut til å ha stanset. Han fløy opp til krateret i formiddag, og forteller den islandske nettavisen Iceland Review at det kom noe damp opp, men ingen aske.

Les også: - Utbruddet kan pågå i månedsvis

Rammet 10 millioner
Vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull brøt ut 14. april for første gang på nesten to århundrer. Utbruddet lammet flytrafikken over store deler av Europa fra 15. til 20. april, og har ført til en rekke kansellerte og utsatte flyvninger til og fra store deler av verden i de drøyt fem ukene utbruddet har vart. Minst 10 millioner reisende over hele verden har blitt berørt av askeproblemene.

Geologer frykter at vulkanutbruddet skal bli fulgt av et kraftigere utbrudd i nabovulkanen Katla.

Les også: - Våkner Katla, kan du glemme sommerferien

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere