RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Muslimske land gir ikke FN-nødhjelp

Foto: SAUL LOEB (Afp)
Sist oppdatert:
Ikke ett eneste muslimsk land var på FNs liste over Pakistans donorland. - Derfor bør vi gi mer, sier Venstre-politiker Abid Q. Raja.

20 millioner mennesker er berørt av flomkatastrofen i Pakistan. Antall berørte mennesker overgår både tsunamien i 2005 og jordskjelvet i Haiti.

Men verdens hjelpeorganisasjoner vedgår at de har problemer med å smale inn nok bistandspenger til flomofrene.

FN har kommet med en appell til verdenssamfunnet om å bevilge 460 millioner dollar til flomofrene i Pakistan.

- Det er helt utvilsomt at det er altfor lite både statlig og privat bistand som nå går til det enorme antall flomrammede i Pakistan, sa direktør for Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI), Jan Egeland, til Nettavisen mandag.

Mangler halvparten
Så langt har FN lyktes med å samle inn 204 millioner dollar, som utgjør mindre enn halvparten av det opprinnelige målet.

USA har donert 62 millioner dollar, Storbritannia har gitt løfter om å gi 26 millioner og Japan har lovet 13 millioner dollar i bistand.

Norge har nylig økt bistanden til 100 millioner kroner. I tillegg har ytterligere 17 land lovet bidrag til flomofrene, og Verdensbanken vil gi Pakistan et lån på 900 millioner dollar.

Men muslimske land glimrer med sitt fravær på FNs ferskeste liste over Pakistans donorland.

FN-tjenestemann Nicholas Reader sier at muslimske land som Saudi-Arabia tradisjonelt gir bistand direkte til Pakistan fremfor å kanalisere pengene gjennom FN.

- Pengene som vi følger går gjennom multilaterale prosesser og er kanalisert gjennom FN-appeller. Vi følger ikke pengene som blir gitt bilateralt, sier Reader, skriver The Times.

Tyrkia og Kuwait har lovet å bevilge fem millioner dollar hver, og Malaysia har tilbudt én million dollar.

- Utrolig skuffende
Saudi-Arabia skal angivelig ha tilbudt 100 millioner bistandsdollar, men så langt har de kun sendt ett fly med nødhjelp, skriver avisen. De forente arabiske emirater har bistått med seks helikoptre.

- Det skyldes dels at mange muslimske land ikke er demokratiske og at enkelte muslimske land ikke er så opplyste. Men det er utrolig skuffende når de som er rike oljenasjoner ikke klarer å gi bistand. Det bør ikke være noe argument for at vestlige land ikke skal gi, men bør være et argument for at vestlige land gir mer, sier Venstre-politiker Abid Q. Raja til Nettavisen.

- Nå må du huske på at forskjellen mellom Saudi-Arabia og USA, er at selv om Saudi-Arabia er et rikt land, så er det ikke et demokrati. Det er et hierarkisk kongedømme, mens USA er et opplyst demokrati, sier han.

Les også: - Derfor gir DU mindre til Pakistan
Les også: - Dette er en enorm smittebombe

Raja understreker at han er stolt av tradisjonen med stor giverglede som Norge er en del av, og mener dette må fortsette til tross for at rike arabernasjoner tilsynelatende glimrer med sitt fravær på bistandsfronten.

- Vestlige land har hatt en sterk tradisjon for å bidra, og det er en god tradisjon som mange muslimske land bør lære av. Det som er fremmed for oss i Norge, er når en statsleder opptrer slik som Zardari har gjort. For å illustrere hvor stort gapet er fra vår vestlige forståelse: Audun Lysbakken (likestillings- og inkluderingsminister) avbryter sin ferie fordi et barn har dødd på barnevernsinstitusjon, mens Zadari (Pakistans president red.anm.) drar på statsbesøk selv om flere millioner er berørt av flomkatastrofen, sier Raja.

- Fjernt virkelighetsbilde
- Virkelighetsbildet i vestlige land er et kvantesprang unna hvordan muslimske ledere opptrer. Og når virkelighetsbildet er så forskjellig, så må hjelpen det enkelte land gir, stå i forhold til den kulturen de er en del av. Og desto viktigere er det at Norge stiller opp. Vi er et lite land som er skrudd sammen godt økonomisk, fortsetter han.

Den manglende bistanden fra Saudi-Arabia skyldes ifølge flere analytikere landets anstrengte forhold til Pakistans president Asif Ali Zardari.

- Kong Abdullah har aldri likt Zardari av ulike grunner. Én grunn er Zardaris nære forhold til amerikanerne. Det at han er en sjiamuslim kan også være en grunn, sier en pakistansk diplomat til The Times.

3,5 millioner barn utsatt
FN har nylig advart om at 3,5 millioner barn står i umiddelbar fare for å få kolera og andre sykdommer. Den pakistanske utenriksministeren Shah Mahmood Qureshi har kommet med en appell til Den internasjonale muslimske organisasjonen OIC om å avholde en giverlandskonferanse.

Men Raja mener det ikke er tid til å vente på penger som eventuelt blir generert gjennom giverlandskonferanser.

- I den langsiktige delen så er det mye som må gjøres. Dette er ikke den eneste flommen Pakistan vil bli rammet av. Det har vært store katastrofer de siste årene, og vi kommer til å se flere av disse katastrofene. Derfor er det viktig at vestlige demokratier overfører våre gode verdier til utviklingsland, slik at pengene der kan bruke stil gode formål, sier han.

- Må ikke frykte korrupsjon
Raja sier nordmenn ikke trenger å frykte at bistandspengene havner i korrupte hender så lenge det kanaliseres gjennom norske hjelpeorganisasjoner som Norges Røde Kors, CARE, Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp.

Norske myndigheter har forsikret om at norske bistandspenger til Pakistan ikke ender opp i korrupte hender.

- Utenriksministeren og jeg har økt den norske bevilgningen til 100 millioner kroner. Dette vil ikke gå til pakistanske myndigheter, men går gjennom FN og andre hjelpeorganisasjoner som for eksempel Røde Kors, sa utviklingsminister Erik Solheim (SV) til Nettavisen i forrige uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere