RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Regjeringen kan styre til neste valg hvis de ikke råtner innenfra

Foto: Høyre (Høyre)
Sist oppdatert:
Erna Solberg vil bytte ut Jens, men nøyer seg ikke bare med Siv. Fredag svarte hun Nettavisens lesere. Les svarene.

Les svarene fra nettreffet nederst i artikkelen!

Høyre gjør det svært godt på meningsmålingene for tiden. På den siste målingen Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), er Høyre landets største parti, med en oppslutning på 28,3 prosent.

Dette får Høyre-leder Erna Solberg til å juble.

- Det er en veldig hyggelig tilbakemelding til Høyre. Men det hadde vært enda hyggeligere om dette hadde gitt utslag i stortingssammensetningen også nå, sier Solberg til Nettavisen.

- Bidrar til eget fall
Fremskrittspartiet er nest største parti i meningsmålingen, med en oppslutning på 23,4 prosent, mens Arbeiderpartiet går kraftig tilbake og får en oppslutning på 22,1 prosent.

Les egen sak: Monstersmell for Jens

Erna mener regjeringen har seg selv å takke.

- Det er åpenbart at regjeringen bidrar til sitt eget fall, og andres fremvekst. Vi fremstår åpenbart som et bedre alternativ enn dem i dag, sier hun fornøyd.

Hun mener det er flere saker som har virket negativt for regjeringen.

- Akkurat i det siste har selvsagt Hardanger-saken hatt betydning, men saken kommer på toppen av mye annet. Vi har en regjering som har vært arrogant og kranglet mye. De gir et bilde av at de ikke er opptatt av de viktige sakene fremover, og mye tid går med til uenighet og krangling, sier Erna til Nettavisen.

- Ønsker fire partier
- Ser du nå på en Høyre/Frp-regjering som mer realistisk enn tidligere?

- Jeg har ment at det er et realistisk alternativ, som andre borgelige koalisjoner. Men fortsatt er det lenge til stortingsvalget, det er tre år. Vi må ta målingen som en inspirasjon på veien, og faktisk gjør både Venstre, KrF, Frp og Høyre det bra, sier hun.

- Men hvorfor fremstår ikke Høyre og Frp mer samlet utad når dere har flertall på meningsmålingene?

- Mitt største ønske er at alle de fire partiene går sammen, at man er enige om et regjeringsskifte og at alle fire kan være med på det. Og vi vil ikke støte noen fra oss. For vi mener det viktigste nå er at vi ikke gjør ting som gjør at vi ikke får en borgerlig regjering i 2013, påpeker Erna.

- Hvorfor er en regjering med de fire partiene på borgerlig side det beste?

- Fordi det er robust, svarer Høyre-lederen.

- Er du klar for å bli statsminister i 2013?

- Jeg er mest konsentrert om kommunevalget i 2013. Det er hovedfokuset. Tre år er lang tid i norsk politikk, og det viktige nå er å tenke på veien fram mot 2013, sier hun.

Høyres oppskrift
- Hva er oppskriften til Høyres suksess?

- Oppskriften er å være forutsigbar over lang tid. Det er viktig for oss. Vi har fokusert på flere og bredere emner de senere årene, og er blitt flinkere til å snakke om hvorfor vi gjør ting i stedet for bare hvordan vi skulle gjøre ting, sier hun.

Hun viser blant annet til onsdagens nyhet, om at frafallet fortsatt er like høyt i den videregående skolen.

- Dette er en sak hvor vi har kommet med mange forslag. Vi har foreslått en alternativ kurs for hvordan vi skal utvikle yrkesfagene i Norge, for å få flere til å gjennomføre. Regjeringen sier de arbeider med det, men resultatet har vi ikke sett. Det er faktisk fire år siden vi la fram forslag om det høye frafallet, sier Erna. og fortsetter:

- Vi står også fram med alternativer i forhold til helsepolitikken og veiutbygging, og så er vi et ansvarlig og helhetlig alternativ. Vi er opptatt av å skape grunnlag for fremtidig velferd, og da tror jeg folk oppfatter at det er trygt å gå til oss, sier hun.

- Vi sier ja, Jens sier nei
Erna mener regjeringen har satt Norge på «pause» på flere viktige områder.

- Det har vært fem år med hvilepause i det å bruke skattepengene på en mer fornuftig måte, og en pause i det å gjøre Norge mer konkurransedyktig. Jeg tror mange mennesker mener vi kan bruke mer penger på eldreomsorg og helse, men de ser også at vi kunne brukt skattepengene på en bedre måte, sier hun.

- Denne regjeringen sier mye mer nei enn ja, konstaterer Erna.

- Så Høyre sier mer ja?

- Ja, og har flere løsninger for fremtiden, sier hun.

- Hva blir de viktigste sakene for Høyre fremover?

- Det som bidrar til vekst, trygge arbeidsplasser og nyskapning. Det dreier seg om skole, der elvene skal vite at de får en utdannelse som bidrar til at de får jobber når de er ferdig. Det å få gjort investeringer i infrastrukturen i Norge nå, som gjør at vi får ned kostnadene i transportsektoren, og bedre konkurransedyktighet. Forskning og veiutbygging er viktige temaer, sier hun.

I tillegg nevner hun reformer til bedre kvalitet i helsevesenet, og hvordan vi jobber med å lage et tryggere samfunn i forhold til kriminalpolitikken, som viktige saker.

Har ikke feiret ennå
- Har dere fått feiret den gode meningsmålingen?

- Det har vi ennå ikke hatt tid til. Nå har jeg hatt fransktime, men vi har jo fest for Per-Kristian Foss senere i dag, så vi får kombinere det, sier hun.

Men meningsmålingene spriker. På fredagens meningsmåling som Norstat har laget for NRK, er det Arbeiderpartiet som er det største partiet, med 26,9 prosent. Høyre får 26,1 prosent.

I en meningsmåling Respons har laget for Aftenposten, er Høyre størst.

Her kan du lese svarene fra nettreffet med Erna Solberg:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere