RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk gullarmbånd - bevilget millioner

Foto: Holm, Morten (Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Navarsete var ikke bare gudmor til MS «Bergensfjord».

Før helgen ble det kjent at Liv Signe Navarsete (Sp) som samferdselsminister mottok et armbånd fra finansmannen Kjell Inge Røkke i 2006 til en verdi av 26.500 kroner.

Gaven ble gitt i forbindelse med at statsråden døpte fergen MS «Bergensfjord» for det tidligere Røkke-selskapet Aker Yards.

Opplysningen har boblet til overflaten etter at kritikken i mot statsrådenes gaver fra fjernt og nær har blitt kjent. Navarsetes gave er imidlertid den største fra en norsk næringslivsleder.

Det er imidlertid ikke bare gaven fra Røkke som gjør Navarsetes skipsdåp spesiell.

Store offentlige tilskudd
Da Liv Signe Navarsete var gudmor under dåpen av MS «Bergensfjord», satt hun samtidig på pengesekken til samferdselsdepartementet. Denne var helt nødvendig for at gassfergen MS «Bergensfjord» og de fire andre fergene skulle bli bygget.

MS «Bergensfjord» var pionerfergen til rederiet Fjord1. Ved dåpen stilte Navarsete, som selv er fra Lærdal, i sognebunad og hun viste angivelig stor interesse for den miljøvennlige gassferjen.

Bergensfjorden var altså den første av en serie på fem ferger, som til sammen kostet 1,2 milliarder kroner. Det var offentlige tilskudd fra Navarsetes departement som via Statens Vegvesen gjorde byggingen lønnsom for Fjord1. Det er nemlig slik at fergene skulle være en del av riksveinettet, noe som medførte at Samferdselsdepartementet dekket inn underskuddet på fergene.

Tilskuddene i hundremillionersklassen på fergene, ga altså Fjord1 muligheten til å inngå kontrakten på de fem båtene. Totalt var altså kontrakten på 1,2 milliarder kroner.

Fjord1 ble stiftet i Florø 9. mai 2001. Selskapet altså ikke helt ukjent for Navarsete, i og med at det er eid av Navarsetes hjemfylke Sogn og Fjordane med 59 prosent av aksjene og Møre og Romsdal med 41 prosent av aksjene.


Økte bevilgningene
Navarsete ønsker ikke å kommentere denne saken. Hennes rådgivere viser til at avgjørelsen om at gassferjene langs E39 ble avgjort i oktober 2004, det vil si et år før Liv Signe Navarsete ble statsråd i SD.

Navarsetes forgjenger inngikk en forpliktende intensjonsavtale med Aker Yards om bygging av fem nye gassferjer, men bare den første ferjen var bestilt av Fjord 1 fra Aker Yards.

  • Navarsete øket bevillingen til kjøp av riksveiferjetjenester fra 1.172.829.000 til 1.327.000.000 kroner, altså pluss 12,4 prosent.
  • Året etter øket hun bevilgningen ytterligere til 1.464.000.000
  • Året etter øket hun bevillingen ytterligere til 1.547.000.000

Navarsete fortsatte altså aktivt å gi bevilgninger til Røkke-eide Aker Yards i perioden hun var samferdselsminister.

Fikk gaven for skipsdåpen
Navarsete presiserer overfor Nettavisen at hun mottok armbåndsuret til 26.500 kroner for jobben som gudmor for MS Bergensfjord.

«Jeg var opptatt av å følge skattereglene da jeg fikk dette armbåndet i gudmorgave ved en skipsdåp mens jeg var Samferdselsminister i november 2006. Jeg har skattet av gaven. Gaven ble taksert og beskattet i samsvar med taksten. I ettertid ser jeg at jeg ikke burde tatt imot gaven og jeg angrer på at den ikke ble returnert.», skriver Navarsete i en e-post via sin informasjonsavdeling.

Hun skriver videre at hun i ettertid ser at gaven fra Røkke burde blitt registrert i Stortingets frivillige register for verv og økonomiske interesser. Navarsete beklager at hun ikke gjorde dette.

Fakta om saken:

* I perioden 2005 til 2010 har Navarsete fått en gave, et armbånd i hvitt gull fra Aker Yards.

* Gaven ble mottatt da hun var gudmor for ferja M/S Bergensfjord og døpte båten, og hun tok deretter armbåndet i privat eie.

* Gullsmedbutikken der det ble kjøpt har taksert verdien av gaven til 26.500 kroner.

* Statsråden har rapportert inn gaven til skattemyndighetene på selvangivelsen og skattet av den.

* Armbåndet er nå levert tilbake fra Kommunal- og regionaldepartementet til Samferdselsdepartementet. Samferdselsdepartementet vil levere det tilbake til giver (STX European, tidligere Aker Yards).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere