RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Politiet jukset med «pengebeviset»

Sist oppdatert:
Forfattere hevder å ha bevis for at politiet jukset med det såkalte «pengebeviset» som felte Arne Treholt.

I boken «Forfalskningen» fra Publicom forlag presenterer tidligere Nettavisen-redaktør Geir Selvik Malthe-Sørensen og Nettavisen-journalist Kjetil Bortelid Mæland det de mener er beviser for at Politiets overvåkingstjeneste (POT) fabrikkerte et fellende bevis i Treholt-saken.

Gunnar Stavrum: Politiet må granskes
Lasse Qvigstad: - Ytterst alvorlig

Sentralt i saken er politiets bilder av Arne Treholts stresskoffert, som inneholdt 15.000 dollar - penger politiet mener kom fra KGB.

Tipset av politikilde
Tipset om at pengebeviset er konstruert i ettertid fikk Geir Selvik av en kilde i Politiets overvåkingstjeneste allerede i 2006.

I bokens forord tar Geir Selvik Malthe-Sørensen et knusende oppgjør med politiet:

- Denne boken forteller historien om en etat som brukte alle midler for å felle en mann de mente var storspion. POT fabrikkerte et sentralt bevis mot Arne Treholt. De førte domstolen bak lyset, de løy i statsadvokatavhør, og de løy i bevisopptaket for Høyesterett i 1986, skriver Geir Selvik Malthe-Sørensen i forordet.

Fabrikkerte beviser
Boklanseringen på Litteraturhuset i Oslo klokken 11.00 torsdag vil ifølge forfatterne ikke bli noen vanlig boklansering.

Her vil dokumentasjonen for det angivelige fabrikkerte fotobeviset bli presentert i bilder på storskjerm.

Selve boka forteller historien om hvordan Geir Selvik Malthe-Sørensen fant bevisene som angivelig har avslørt at det såkalte «pengebeviset» i Treholt-saken er fabrikkert av politiet.

Bærebjelke i Treholt-dommen
Det såkalte «pengebeviset» er en av bærebjelkene i dommen mot Arne Treholt.

Beviset skal ifølge politiet ha blitt funnet under en hemmelig ransaking av Treholts leilighet 22. august 1983 – kort tid etter at Treholt møtte KGB-mannen Gennadij Titov i Wien. I retten presenterte politiet rapporter og bilder som viste at Treholt hadde 15.000 dollar i 20- og 50-dollarsedler i kofferten på denne datoen.

Lagmannsretten konkluderte i 1985 med at disse pengene måtte ha kommet fra KGB-mannen Titov, og at Treholt derfor måtte ha overlevert norske hemmeligheter i bytte for disse pengene.

Helt siden 1985 har Treholts forsvarere satt spørsmålstegn ved dette beviset, men ingen har hittil klart å bevise at det er manipulert eller forfalsket.

Bildene tatt senere
Nå mener altså Geir Selvik og Kjetil Mæland å kunne føre bevis for at bildene fra denne ransakingen må ha blitt tatt etter at Arne Treholt ble arrestert på Fornebu 20. januar 1984. Hvis det er riktig, må nødvendigvis også ransakingen og rapportene som medfulgte, være falske.

Beviset har Geir Selvik funnet i små detaljer i politiets egne bilder.

Glemte taperester
På åstedsbilde 1 fotografert under den angivelige ransakingen 22. august 1983, kan man skimte rester av en tapebit på den høyre låsemekanismen på Treholts koffert.

Denne taperesten er også på Treholts koffert i dag.

Det påfallende er at det ikke er spor av tapebiten på kofferten da Treholt og kofferten ble fotografert på Fornebu i 1984.

Det springende punktet er altså hvordan det kan være en identisk tapebit på kofferten i 1983 og i dag - men altså ikke i 1984.

Sakkyndige avviser beviset
Selvik har hyret inn to fotosakkyndige til å undersøke dette bildet.

Begge konkluderer med at sollyset som speiler seg i kofferten ikke ville ha gitt så lange gjenskinn på metallet hvis taperestene hadde vært på kofferten.

Denne detaljen kan nå velte hele Treholt-saken.

For hvis taperestene som er på kofferten i dag, ikke var på bildet fra Fornebu i 1984, så må disse restene ha kommet på kofferten etter at Treholt ble arrestert.

Dermed må også bildene med taperester brukt som bevis i Treholt-saken være tatt etter arrestasjonen, er hovedpåstanden i boken.

Gunnar Stavrum: Politiet må granskes
Lasse Qvigstad: - Ytterst alvorlig

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere