RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Forsvaret/Torbjørn Kjosvold

Forsvaret går under jorda - igjen

Sist oppdatert:
I det gamle fjellanlegget fra den kalde krigens dager leder Forsvaret nå sine operasjoner i inn- og utland.

Flere hundre meter inn i fjellet i Reitan utenfor Bodø - i et anlegg påbegynt tidlig på 1960-tallet - styrer nå Forsvaret sine operasjoner i inn- og utland.

Fra PC-skjermer følges blant annet styrkene i Afghanistan og Forsvarets aktivitet i nordområdene.

Her ligger Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), som tidligere var lokalisert på Jåttå i Stavanger. 9. november er det offisiell åpning av det nye operasjonssenteret, selve hjertet i anlegget. Da kommer kongen og klipper snora.

- Lukter ikke kald krig
- Nei, jeg vil ikke si at dette anlegget lukter av kald krig, sier fungerende kommunikasjonssjef John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til Nettavisen.

Men det var under den kalde krigen anlegget ble planlagt og bygget, den gang man mest av alt fryktet Sovjetunionens atombomber.

Et eksempel er hovedkorridoren som svinger brått et stykke inn i fjellet. Tanken bak dette er at det skulle gi økt beskyttelse for trykkbølgen fra bomben.

- Anlegget er tilpasset de behov vi har i dag, og vi har fått hensiktsmessige og topp moderne lokaler, forklarer han.

Det nye anlegget fikk mye oppmerksomhet på BBC World onsdag, som hadde sendt reporter Paul Henley på en eksklusiv tur inn i fjellet.

Mens Russland styrker seg militært på den andre siden av grensen, er Reitan-anlegget nok en illustrasjon på den økte militæariseringen av nordområdene, ifølge den britiske nyhetskanalen.

Godt beskyttet
Oberstløytnant John Espen Lien legger ikke skjul på at det er gode sikkerhetsgrunner til å lokalisere FOH i et godt beskyttet fjellanlegg, men legger større vekt på at anlegget allerede lå der og egnet seg til formålet.

Det er gamle Forsvarskommando Nord-Norge som nå er kommet til heder og verdighet igjen.

Sysselsetter 500
FOH flyttet inn i fjor og den siste ombyggingen blir ferdig om få dager. Rundt 300 personer har sitt arbeid her, rundt 500 om man regner med alle støttefunksjoner.

Nøyaktig hvor langt inn i fjellet operasjonssenteret ligger, vil ikke Lien ut med, men han sier det er snakk om flere hundre meter.

Forsvarets egne bilder viser opplyste tunnelganger som leder inn til selve hovedkvarteret. Her inne har man 18.000 kvadratmeter til rådighet fordelt på fem etasjer.

- Men hadde det ikke vært hyggeligere å jobbe ute i dagen?

- Det kunne det kanskje ha vært, men det venner man seg fort til. Det er både ulemper og fordeler med å ha anlegget her, sier Lien og skryter av fascilitetene inne i fjellet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere