RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: LBI ArchPro

Dette kan være en ny skipsgrav

Sist oppdatert:
Ny teknologi gir arkeologene mulighet til å se under jorda. Nå kan de ha funnet en ny skipsgrav i Vestfold.

Se nøye på bildet over. Det kan være en skipsgrav. Det 20 meter lange avtrykket er kommet til syne etter undersøkelser med georadar og magnetometer i Vestfold.

- Spiss i begge ender
- Vi kan ikke si sikkert at vi står ovenfor en skipsgrav, men beliggenheten taler for det. Formen er lang og smal med spiss i begge ender, sier Knut Paasche i Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) til Nettavisen.

De nye funnene er gjort på Kaupang og Tjøllingvollen i Larvik kommune, like nord for området der det tidligere er gravet fram rester av en vikingby.

Paasche peker på at den mulige skipsgraven er orientert nord-sør, akkurat slik som Oseberg- og Gokstadskipene. Rett ved funnstedet har det gått en liten elv, så det skal ha vært mulig å seile inn og dra et vikingskip opp fra elven.

- Men der Osebergskipet var godt bevart i leirjord, ligger dette i tørr morenejord og er neppe godt bevart, men vi kan se avtrykkene og kanskje er det mulig å finne nagler og rester av skipet, sier han.

Paasche understreker at forskerne i denne omgang ikke skal stikke spaden i jorda.

Avansert utstyr
Det er et internasjonalt forskningsprosjekt som nå gir oss ny kunnskap om kulturminner under jorda. Flere typer ny teknologi er benyttet, både laserskanning fra fly og bakke, satelittopptak, georader og magnetometer. Et område på hele 550 mål er undersøkt i løpet av noen uker. Skulle arkeologene ha gjort tilsvarende undersøkelser på tradisjonelt vis måtte de ha spadvendt hele områder.

* Det er funnet 30 overpløyde gravhauger, 20 av dem har ikke vært kjent tidligere.

* Det er funnet 733 kokekgroper og stolpehull til tre-fire langhus. Dette påviser et bosettingsområde fra jernalder.

* Det er funnet avtrykk av to båtformede strukturer. Det lengste er 20 meter.

Riksantikvar Jørn Holme ble presentert for funnet torsdag og er imponert over hvilke muligheter den nye teknologien gir:

- Over store områder kan vi få se avtrykkene av det som en gang var. Denne nye teknologien vil gi oss mange nye oppdagelser i årene som kommer. Framtidas arkeologer vil kunne arbeide raskere, mer effektivt og med større presisjon, sier Holme.

Koster 50 millioner kroner
Norsk institutt for kulturminneforskning har samarbeidet med Larvik kommune og Kulturarv i Vestfold fylkeskommune. De virtuelle utgravingene er koordinert gjennom Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology (LBI ArchPro). Prosjektet har et budsjett på 50 millioner kroner og går over fem år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere