Gå til sidens hovedinnhold

3.500 dekar matjord kan gå tapt til jagerflyplass

Trondheim (NTB): Matjord tilsvarende 500 fotballbaner kan gå tapt etter byggingen av Norges nye kampflybase i Ørland i Sør-Trøndelag.

I juni i fjor vedtok Stortinget å samle Norges nye kampflyflåte på én ny base i Ørland i Sør-Trøndelag, midt i fylkets viktigste landbruksområde. Bøndene i Ørland frykter dette vil være ødeleggende for landbruket i området, skriver Nationen.

Innenfor gjerdene til dagens flybase dyrkes 3.500 dekar. Bondelagslederen i Ørland, Arne Hernes, er redd en like stor mengde matjord spises opp av baseutvidelsen sammen med omfattende boligutbygging.

- Den nye basen gir mye positivt til regionen, men landbruket blir den store taperen, sier han.

Forsvarsbygg, som bygger basen på vegne av Forsvaret, regner med at 110 husstander vil måtte fraflyttes som følge av basebyggingen. 36 gårdsbruk ligger innenfor den såkalte røde sonen - nærmere flybasen enn anbefalt.

Direktør i Forsvarsbygg kampflybase, Olaf Dobloug, har forståelse for bekymringene fra landbruket, men forsikrer om at de gjør sitt beste for å ta vare på landbruket i området. Han avviser at baseutvidelsen vil kreve så mye matjord som bondelagslederen frykter. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis