30 000 har testet sitt partivalg

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Lurer du på hvilket parti du er mest enig med før høstens valg? Test deg selv!

30.06.09 13:09

Tradisjonen tro vil Nettavisen gi deg årets partitest hvor du kan sjekke hvilket parti som passer best til dine meninger. Allerede nå før sommerferien setter sine solstråler inn legger vi ut den første versjonen av testen.

Les også:
Frp krever innvandringsminister
– Vi får 8,3 prosent
- Går ikke an å lage blandevann med Frp
– Alternativet er H/Frp-regjering

Leserne skal påvirke
Testen er i sin første utgave og vil bli justert før vi lanserer den på nytt i august, men for at den testen skal være best mulig vil vi ha dine tilbakemeldinger:

Har testen spørsmål om de politiske sakene du er interessert i? Ble du feil parti? Fokuserer testen for mye på enkelte områder?

Kort sagt så vil vi ha alle dine innspill. Send dine meninger til eureka@nettavisen.no.

– Vi gjør dette fordi vi ønsker å ta med våre lesere på laget når vi ser på hvilke saker som er viktige, sier sjefredaktør Gunnar Stavrum. I tillegg er det viktig for oss å være så åpne som overhodet mulig i en prosess som faktisk har stor påvirkningskraft.

Høyre er den foreløpige vinneren
Etter at rundt 20 000 har tatt testen er det Høyre som ligger best an i testen med prosentvis flest i forhold til meningsmålinger. Ellers er det relativt jevnt fordelt på partiene, og relativt likt i forhold til de siste målingene. Testen er justert med over 50 forandringer, noe som vil påvirke resultatet for flere. Det kan derfor være riktig for mange å prøve å ta testen på nytt.

38 spørsmål
Testen har nå 38 spørsmål. Dette antallet vil økes før den kommer i sin endelige versjon tidlig i august. Partiene som er med i testen er partiene som i dag er representert på Stortinget.

Spørsmålene er forskjellig vektet etter innholdet i dem, og dermed vil ikke alle spørsmål telle like mye i svaret du får. Du vil kun få vite det partiet du er mest enig i.

I august vil du få svar som viser deg hvor enig du er i prosent med alle partiene.

39672

Du tester nå versjon 0.9 av partitesten – 30.06.09 - 30 spørsmål er justert, vekting på 23 spørsmål forandret. Testen vil nå justeres før den kommer i en ny versjon i august. Vi takker for alle foreløpige innspill, som har vært meget gode. Du kan fortsatt sende dine innspill til eureka@nettavisen.no

Om metodikken:
I Nettavisens partitest velger man ikke selv hvilke saker som skal være viktige. Bakgrunnen for at Nettavisen velger å gjennomføre partitesten på denne måten er det faktum at partiene har en totalpolitikk. I andre tester velger man hvilke saker som skal bety noe, men det betyr også at man velger bort noe i partipolitikken til partier som faktisk kan ha påvirkning på en totalpolitikk. Stemmer man på ett parti stemmer man på hele partiets program er hypotesen som testen har som utgangspunkt i. Ett spørsmål er tatt ut fra testen: Spørsmålet om offentlige institusjoner og om disse bør flyttes ut av storbyene ettersom det er argumentert for at dette neppe er en aktuell politisk problemstilling.

I vår test er spørsmålene individuelt vektet opp mot hva partiene selv vektlegger, og dette påvirker resultatet til slutt. Det vil si at et parti som selv vektlegger en sak stort vil ha dette spørsmålet høyere vektet enn saker som er mindre vektlagt fra partiet selv.

Klikk her for Nettavisens valgseksjon

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag