Flere utenlandske medier, blant annet CNN, New York Times og People, har skrevet om tvillingene de siste dagene. Deres måte å komme til live på er sensasjonell.

Embryoene til tvillingene ble laget for 30 år siden, i 1992. Siden har de ligget nedfrosset på minus 200 grader i påvente på å bli satt inn i en livmor og født.

Les også: Med samboeren på Facetime, og mora og søstera ved sin side, fødte Anna (22) på badegulvet

CNN skriver at de to trolig er de lengst nedfrosne embryoene som noensinne har resultert i en levende fødsel, ifølge National Embryo Donation Center.

Slo tidligere rekord med tre år

Den tidligere kjente rekordholderen var Molly Gibson , født i 2020 fra et embryo som hadde vært frosset ned i nesten 27 år. Molly tok dengang rekorden fra søsteren Emma, som ble født fra et embryo som hadde vært frosset i 24 år.

Amerikanske myndigheter loggfører suksessrate og data rundt reproduktive teknologier, men de fører ikke statistikk over hvor lenge embryoer har vært frosset. Men det er ingen bevis for at et eldre embryo har resultert i en levedyktig baby, skriver CNN.

Les også: 20 år gammelt egg ble baby

Fem år gammel da barna ble unnfanget

— Det er noe oppsiktsvekkende ved det sa Philip Ridgeway mens han og kona vugget de nyfødte barna i fanget deres hjemme utenfor Portland, Oregon da CNN møtte dem.

— Jeg var 5 år gammel da Gud ga liv til Lydia og Timothy, og han har bevart det livet siden, la den nybakte faren til.

Tvillingene blir de yngste i en søskenflokk på seks, men er på en annen måte parets eldste barn.

Ble donert i 2017

I utgangspunktet ble embryoene laget av donorsæd ogg egg til et par som ønsket seg barn, men i 2017 donerte de embryoene slik at andre kunne få bruke dem.

Når folk gjennomgår fertilitetsbehandling, såkalt IVF, kan de produsere flere embryoer enn de bruker. Ekstra embryoer kan i USA fryses for fremtidig bruk, doneres til forskning eller opplæring for å fremme vitenskapen om reproduksjonsmedisin, eller doneres til personer som ønsker å få barn.

Les også: Sykehus sender regning for fødsler til kvinner uten lovlig opphold

Vi ville bare ha de som hadde ventet lengst

For Ridgeways-foreldrene var det å bygge familien alltid en del av et større kall.

— Vi var ikke ute etter å få embryoene som har vært frosset lengst i verden. Vi ville bare ha de som hadde ventet lengst, sier Philip Ridgeway til CNN.

Da de lette etter givere, spurte Ridgeways donasjonssenteret spesifikt om en kategori kalt «spesielle hensyn», noe som betyr at det hadde vært vanskelig å finne mottakere for disse embryoene, uansett grunn.

— Når vi gikk inn i dette, visste vi at vi kunne stole på at Gud ville gjøre det han suverent hadde planlagt, og at deres alder egentlig ikke hadde noe å si. Det var bare et spørsmål om det var i Guds planer eller ikke, sier Rachel Ridgeway til kanalen.

Les også: Ble gravid etter flere år med knuste håp: – Det har vært veldig tøft

Embryoets alder er ubetydelig

Embryoer kan fryses stort sett på ubestemt tid, har en fertilitetsekspert uttalt til CNN.

— Hvis du er frosset ved nesten 200 minusgrader, bremses de biologiske prosessene i hovedsak ned til nesten ingenting. Så forskjellen mellom å være frosset i en uke, en måned, et år, et tiår eller to, spiller ingen rolle.

Embryoets alder bør ikke påvirke helsen til barnet. Det som betyr mer er alderen til kvinnen som donerte egget som gikk inn i embryoet.

— Hvis den pasienten var 25, vil embryoene hennes mest sannsynlig være levedyktig. Det handler om egget og embryoet og når egget ble tatt ut, sier Zaher Merhi, fruktbarhetsekspert ved Rejuvenating Fertility Center i New York City til kanalen.