En 30 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til tolv år og seks måneders fengsel for overgrep på norske mindreårige gutter i aldersgruppen 7–15 år i perioden 2019 til 2021.

Mannen erkjente straffskyld helt fra starten av.

– Overgrepene har pågått over en periode på cirka to år og har i all hovedsak skjedd overfor gutter i prepubertal-alder. I tillegg gjelder saken produksjon, deling og besittelse av overgrepsmateriale, heter det i domsavsigelsen.

Sosiale medier

Mannen har i de fleste tilfellene lurt unge gutter til å utføre seksuelle handlinger med seg selv eller andre unge gutter. Han brukte flere sosiale medier, blant de Snapchat og chattetjenesten Omegle.

– For å holde sin virkelige identitet skjult, kommuniserte han skriftlig og med avslått kamera. Når noen stilte spørsmål ved dette, begrunnet han det som regel med at det pågikk en oppdatering av kameraet. Han opprettet en Snapchat-profil som Emma, og fra denne sendte han av og til bilder eller videosnutter til noen av guttene for å vise seg som jente for dem. Bildene og videoene lastet han ned fra internett, gjerne fra pornografiske nettsteder, står det i dommen.

Videre forklarte han at samtalene gjerne startet med helt hverdagslige samtaleemner, før de fort gikk over i en seksuell natur.

Mannens advokat, Gunhild Lærum, forteller til Nettavisen at de ikke anker dommen. Les hennes kommentar lenger ned i saken.

Internasjonalt nettverk

Politiet mottok en anmeldelse fra foreldrene til en av de fornærmede guttene. Ved å spore telefonnummer, IP-adresser og e-postkontoer fant politiet ut av hvem vedkommende var.

Mannen ble arrestert på vei til jobb på en skole i Oslo. De aksjonerte også mot to privatadresser. Mannen erkjente med en gang å ha begått overgrepene og fortalte om kontakt han hadde med en amerikansk overgrepsmann. Denne informasjonen ble overlevert til det føderale amerikanske politiet (FBI).

– Han erkjente å ha begått fysiske og nettbaserte overgrep i et stort omfang, samt bidro med å identifisere fire andre overgripere i USA. Også disse ble pågrepet, heter det i dommen.

Totalt klarte politiet å identifisere 45 barn som mannen hadde videoer og bilder av. Den dømte mannen var også i besittelse av 1.752 videofiler og 26.150 bildefiler med seksuelt innhold hvor barn, og spesielt pre-pubertale gutter utførte seksuelle handlinger med andre gutter, voksne og seg selv.

– Han ga i sin forklaring uttrykk for anger og skam over å ha begått nettovergrepene. Videre ga han uttrykk for at han slet med dårlig samvittighet, nå som han hadde innsett hvilke negative konsekvenser hans handlinger har hatt for de fornærmede og deres familier.

Vanskelig oppvekst

I dommen kommer det frem at mannen forklarte at han følte seg ensom og hadde en «vanskelig oppvekst». Da han også var ensom i voksen alder tydde han mer og mer til sosiale nettverk. Da han opplevde at han ikke ble mindre ensom av dette, forsøkte han å utgi seg for å være en ung gutt, men heller ikke dette virket. Dermed utga han seg i 2019 for å være en ung jente som ønsket å komme i kontakt med jevnaldrende.

– Han var overrasket over interessen guttene viste for ham som jente, og over hvor lett det var å få dem til å gjøre som han ba dem om, står det i dommen.

Rettspsykiatere har diagnostisert han med pedofili, og har ikke festet lit til at handlingene ikke hadde et seksuelt motiv, slik mannen hevdet. Heller ikke domstolen har trodd mannen på dette.

Han hevder seg også seksuelt misbrukt av en eldre mann fra han var 12 år gammel, frem til han nærmet seg 20 år gammel.

Mannen er dømt til 12 år og seks måneders fengsel. I tillegg må han betale erstatning til 43 barn på totalt 9,1 millioner kroner, fordelt på beløp mellom 150.000 og 250.000 kroner.

Mannen er til sammen dømt for 45 brudd på straffeloven, hvor bruddene i all hovedsak dreier seg om straffeparagrafene som omhandler voldtekt til samleie av barn under 14 år.

En av verdens mest beryktede seriemordere er snart en fri mann

Vil ikke anke

Han vil ikke anke dommen, opplyser mannens forsvarer til Nettavisen.

– Vi har gjennomgått dommen med min klient og han godtar dommen og blir ikke å anke. Han er innforstått med hva han har gjort, og er ekstremt lei seg for det han har påført andre av plager, sier mannens advokat, Gunhild Lærum, til Nettavisen.

– Han har samarbeidet godt med politiet hele veien og hjulpet i etterforskningen av et amerikansk overgrepsnettverk, legger hun til.

Straffeutmålingen viser nemlig at han fikk 15 prosent mildere straff som følge av samarbeidet med politiet.

– Her kunne det blitt enda flere år på grunn av at det er begått så mange overgrep.

Hun tror også det ligger et overordnet problem når det kommer til overgrep på nett.

– Han, som mange andre, tenker ikke så veldig nøye over hva man gjør bak pc-skjermen. For meg virker det som om terskelen for kriminalitet bak en skjerm er lavere enn i virkeligheten.