RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

30-åring slapp fengselsstraff på grunn av «den lette tilgangen på stoff» bak murene

PÅVIRKET: Bilen fikk store skader. Det gjorde også sjåføren og passasjeren som begge var påvirket av flere narkotiske stoffer under kjøreturen. (Arkivfoto) Foto: Tonje Skjørtvedt (Østlands-Posten)
PÅVIRKET: Bilen fikk store skader. Det gjorde også sjåføren og passasjeren som begge var påvirket av flere narkotiske stoffer under kjøreturen. (Arkivfoto) Foto: Tonje Skjørtvedt (Østlands-Posten)
Dømt for å ha kjørt i fylla seks ganger.

(Østlands-Posten): En 30 år gammel mann som i september i fjor kjørte utfor veien ved Hedrum kirke i Larvik, er nå idømt samfunnsstraff.

Larvik tingrett behandlet straffesaken mot ham denne uken og fant det bevist at han hadde kjørt bil i ruspåvirket tilstand da ulykken inntraff. Han og en passasjer ble begge skadd i ulykken og passasjeren måtte fraktes med ambulansehelikopter til Ullevål Universitetssykehus.

Kjøreturen hadde først foregått i hasjrus, deretter hadde den 30-år gamle mannen inntatt amfetamin og tabletter som inneholdt diazepam. Han returnerte til Larvik, via Siljan og Kvelde. I Hedrumveien gikk det galt. Trolig hadde bilen stor fart og det er mulig sjåføren også sovnet.

Den sjette dommen
I løpet av de siste åtte årene er han til sammen dømt for kjøring i påvirket tilstand ikke mindre enn seks ganger. Han har aldri hatt førerkort.

Aktor i saken la ned påstand om åtte måneder fengsel, mens forsvarer ba om mildest mulig straff, gjerne i form av samfunnsstraff. I dommen viser retten til Høyesteretts vurdering og en NOU der det står at «ved sjette gangs promillekjøring ligger straffen på mellom seks og åtte måneder fengsel.»

I dommen står det at retten kommer til at straffen kan settes til sju måneders fengsel, men likevel konkluderes det med 270 timer samfunnstraff. Gjennomføringstiden blir satt til ni måneder og subsidiær fengselsstraff blir sju måneder.

Under rehabilitering
Mannen har vært rusmisbruker i lang tid og har siden i januar vært knyttet til en rehabiliteringsklinikk. Dette er grunnen til at retten endte opp med samfunnsstraff.

I dommen står det følgende:

«Samfunnet har brukt en del ressurser på han i og med at de betaler for hans behandling. En flere måneder lang fengselsstraff vil fort kunne bli ødeleggende for han. Motivasjonen for å holde seg rusfri kan minske i fengslet og den lette tilgangen på stoff samt påvirkningen fra andre innsatte, kan fort føre til at han igjen misbruker rusmidler.»

Retten understreker også at det er viktig å ta individualpreventive hensyn og mener også at dommen ikke svekker almene preventive hensyn.

Han må også betale en bot på 10.000 kroner.

Ankefristen er to uker.

Les flere saker fra Østland-Posten her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere